Ik beloofde het jullie in de vorige blogpost: een Kerstmenu dat je mealprep-gewijs op voorhand kan bereiden. De praktische tips en tricks om je huis & keuken partyproof te maken, die vind je in de vorige blogpost. Zo heb je de dag van het feest een opgeruimd huis (en hoofd), en kan je 's avonds zelf genieten van een heerlijke avond onder familie en vrienden. Want daar doen we het toch voor, die feesten?
In mijn boek vind je meerdere feestelijke menu's terug: een klassiek diner, een "sharing is caring" menu voor vrienden en een (hangover) brunch, perfect for the day after.
Hieronder lees je alleszins hoe je het Sharing Menu kan mealpreppen, en geef ik je mijn twee favoriete receptjes mee! De andere recepten vind je uiteraard.. in mijn boek ;)
Sharing Menu
Hapjes:
Edamame boontjes
Bloemkool bbq boutjes
Latkes van zoete aardappel
Muhammara
Sharing dish
Mexicaanse tofu scramble met nachos, guacamole en salsa
Dessert
Peanut butter cups
Drinks
Kombucha frambozencocktail
(a.k.a. Ruby Red raspberry Cocktail)
Looks like a lot of work, doesn't it? Ik beloof je, je hebt op het moment zelf echt bijna geen werk!
So how do we do it?
Meerdere dagen op voorhand
Maak een grote voorraad peanut butter cups en bewaar ze in de diepvries of koelkast.
Eén dag op voorhand
Maak de latkes, edamame boontjes, bloemkool BBQ boutjes en de muhammara. Hou de BBQ saus nog apart.
Maak de tofu scramble en de tomatensalsa (zonder zout). Hou beiden apart.
Maak de coulis voor de kombucha frambozencocktail.
Bewaar alles in de koelkast
De avond zelf
Plaats de muhammara in kleine schaaltjes op verschillende plaatsen in de woonkamer, met wat gebroken crackers erbij, of witloofblaadjes.
Maak de latkes en BBQ boutjes weer krokant in de oven vlak voor je vrienden toekomen.
Zet alles klaar voor de cocktails.
Wanneer iedereen zijn eerste frambozencocktail heeft en geniet van de latkes, serveer je de BBQ boutjes met de BBQ saus.
De edamame boontjes warm je even op in een schaal in de warme oven. Deze hebben een woordje uitleg nodig (enkel de binnenste boontjes opeten, niet de vezelachtige peul!), dus serveer ze wanneer iedereen is toegekomen ;)
10 minuutjes voor je aan tafel gaat, maak je de guacamole en verwarm je de tofu scramble.
Werk de tofu af met de salsa, guacamole en nachos vlak voor je aan tafel gaat.
Haal de peanut butter cups een uurtje op voorhand uit de koelkast, idealiter dus wanneer je aan het aperitieven bent of vlak voor het hoofdgerecht.
De recepten van de verschillende hapjes, de tofu scramble en de peanut butter cups vind je in mijn boek. Om jullie al te laten oefenen voor de feestdagen echt begonnen zijn, geef ik je hieronder twee receptjes mee: de bloemkool BBQ boutjes en de kombucha frambozencocktail.
Enjoy, en geniet vooral zélf van de feesten!
Kombucha Frambozen cocktail a.k.a. Ruby Red Raspberry cocktail
Voor ± 150 ml à 200 ml coulis
Materiaal: blender of staafmixer
10 min.
Ingrediënten voor de coulis:
200 g diepvries (ontdooid) of verse frambozen
2 el water
2 el ahornsiroop
½ el citroen- of limoensap
Bereiding van de coulis
Doe de frambozen in een kleine blender, samen met het water, de ahornsiroop en het citroensap. Blend tot een gladde coulis. Voeg indien nodig meer water toe om het blenden te vergemakkelijken. Gebruik een staafmixer indien je geen blender hebt.
Voeg naar smaak meer ahornsiroop of citroensap toe.
Bewaar in de koelkast.
Ingrediënten voor de cocktail:
munttakjes of rozemarijn ter versiering
ijsblokjes
kombucha of bruisend appelsap
gin of rum
Bereiding van de kombucha cocktail:
Doe 2 el frambozencoulis in een glas.
Voeg 4 cl gin of rum, 2 munttakjes en een paar ijsblokjes toe. Overgiet met kombucha of bruisend appelsap en roer voorzichtig.
Bloemkool bbq boutjes
Als hapje voor 4 personen
40 min.
Ingrediënten
400 g bloemkool, ± ½ bloemkool of 1 volledige kleine
Voor het tempurabeslag:
5 el volkoren rijstmeel
4 el maiszetmeel
½ tl mild paprikapoeder
1 tl lookpoeder
½ tl komijn
½ tl zout
snuifje gerookt paprikapoeder en (cayenne)peper
100 ml ijskoud water
Voor de BBQ-saus:
6 el ketchup (= 90 ml)
2 el honing of ahornsiroop (= 30 ml)
2 tl mosterd
1 tl sojasaus of tamari
cayennepeper
flinke snuif gerookt paprikapoeder voor de smokey smaak
Als afwerking:
sesamzaadjes
platte peterselie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
Trek de roosjes voorzichtig los van de bloemkool in plaats van ze te snijden. Zo heb je leukere vormen én minder verlies aan de splinters bloemkool die tijdens het snijden overal rondvliegen.
Meng in een kom alle droge ingrediënten voor het tempurabeslag. Voeg er al roerend met een garde het ijskoud water aan toe. Je moet een dik doch lopend beslag verkrijgen, zoals pannenkoekenbeslag of vinaigrette. Te lopend? Voeg dan een lepel maïzena en rijstbloem toe en kruid opnieuw bij.
Meng de bloemkoolroosjes in het beslag. Zorg dat alle roosjes goed bedekt zijn met het beslag.
Haal de roosjes uit het beslag, schud het teveel aan beslag eraf en leg ze op een afstandje van elkaar op de bakplaat. Plaats in de voorverwarmde oven en bak 20 minuten, of tot de korst krokant en goudbruin is.
Maak ondertussen de BBQ-saus door alle ingrediënten in een kommetje te mengen. Proef en kruid bij naar smaak.
Werk de krokante roosjes af met sesamzaad, platte peterselie en dip ze in de pittige BBQ-saus.
Enjoy!