top of page
Foto van schrijverStefanie Baert

Cashew Curry met Kokos, Koriander en Limoen

Dit gerecht proefde ik voor het eerst op Bali. Een paradijselijk eiland waar ik enkele jaren geleden mijn hart verloor: aan het adembenemende land, aan de kleurrijke en kruidige keuken én aan een fantastische man 😁😍.


Ik bestelde deze curry bijna dagelijks, zodat ik het recept kon ontleden en alle ingrediënten kon raden. Eens thuis maakte ik een eigen versie voor in mijn kookboek met o.a. gemalen komijn, gemalen koriander en kurkuma. Ik hou bovendien enorm van de pittige en frisse smaken van chili, gember en citroengras. Drie ingrediënten die ook in het recept zitten, en die standaard een plekje hebben in mijn diepvriezer. Zo staat dit gerecht snel en gemakkelijk op tafel.


Maar laten we eerlijk zijn: de kans is erg groot dat jij niet al deze smaakmakers in huis hebt. Goed nieuws! Je kan deze smaakbom nabootsen met slechts één potje uit je kruidenkast: de nieuwste Wok Spice (Thai Style) van Santa Maria. Toegegeven, Thailand is Indonesië niet ;) Maar als het op lekker eten aankomt, dan steken we al graag eens een landsgrens of twee over, toch?

een curry met cashewnoten koriander en limoen

Deze kruidenmix is één van de vijf nieuwe smaaksensaties in het World of Flavours gamma van Santa Maria. De overige vier zijn Sriracha (Thai Style), Curry Red (Thai Style), Five Spices (Chinese style) en Korean BBQ (Korean Style). Zo kan je de wereld verkennen, vanuit je eigen keuken.


Het oorspronkelijke recept uit mijn boek werd dus sterk vereenvoudigd qua ingrediënten, zonder aan smaak in te boeten. Ik maakte er bovendien een éénpansgerecht van, om nog meer afwas en tijd te besparen. Want geef toe: meer tijd voor je loved ones (al dan niet uit Bali 😉) zal altijd beter zijn dan meer tijd in de keuken.


Onderaan het recept ontdek je enkele tips om deze curry nog rijker te maken. Aan jou de keuze!


Ingrediënten voor 2 ruime porties


500 gram groenten naar keuze (zie tips)

2 rode uien

2 dikke tenen look

2 à 3 eetlepels Wok Spice (Thai Style) van Santa Maria

175 gram cashewnoten

1 blik kokosroom (250 ml)

Limoensap, naar smaak

Verse koriander

Olie, peper en zout


Materiaal: stoofpot of braadpan met deksel


Bereidingswijze (30 – 35 minuten)

  1. Verhit wat olie in de stoofpot op matig tot hoog vuur. Voeg een groot handvol cashewnoten (zo’n 50 à 75 gram) toe en rooster ze goudbruin. Haal uit de pot, laat afkoelen, hak grof, schep in een kommetje en zet opzij.

  2. Snipper ondertussen de ui en pel de look. Verwijder de groene kern uit de look.

  3. Kuis de groenten en snij ze in hapklare stukken die in 5 minuten garen. Snij zachte groenten (zoals courgette en paprika) dus wat groter dan harde groenten (zoals wortel en bloemkool).

  4. Verhit wat olie in de stoofpot op matig tot hoog vuur, en bak de ui glazig. Voeg de geperste look en de Wok Spice (Thai Style) van Santa Maria toe. Bak 2-3 minuten al roerend.

  5. Voeg de resterende cashewnoten toe (ongehakt), roer om en bak in 2-3 minuten goudbruin.

  6. Doe de groenten in de pot, samen met de kokosroom. Spoel het blik uit met water en voeg ook dit toe aan de curry. Kruid met versgemalen zwarte peper en zout.

  7. Breng het geheel aan de kook en laat onder deksel pruttelen op matig vuur. Controleer na een vijftal minuten de garing van de groenten.

  8. Proef en breng op smaak met peper, zout en limoensap.


Tips


1. Ik vind deze curry voldoende vullend dankzij de vele groenten, cashewnoten en kokosroom. Als lunch zou ik dit dus waarschijnlijk zonder extra’s eten. Mag het wat meer zijn? Kook er dan wat rijst bij.


2. Qua groenten neem ik altijd wat ik in mijn koelkast of diepvriezer vindt. Jawel, je mag gerust een groentemengeling uit de vriezer gebruiken! Combineer bijvoorbeeld bloemkool met wortel, paprika en boontjes, of courgette met broccoli, zoete aardappel en erwtjes.


3. Extra eiwitten? Voeg dan gerust wat tofu of veggie kipstukjes toe. Dit kan je op twee momenten doen:

  1. Bak de tofu/kip in wat olie in de stoofpot, voordat je de ui bakt. Je haalt de tofu/kip dan uit de pan en voegt die pas op het einde terug toe aan je gerecht. Zo blijft de tofu/kip lekker krokant.

  2. Vind je het niet erg dat je tofu/kip wat zachter wordt? Bak deze dan samen met de hele cashewnoten, voordat je er de kokosroom en groenten aan toevoegt. Je hoeft ze dan niet uit de stoofpot te halen.


Disclaimer


Dit recept is een samenwerking met Santa Maria en dus een #advertentie. Ik werk enkel samen met merken en producten waar ik achter sta en die ik zelf ook zou kopen.


bottom of page