Wie mij een beetje kent, weet dat ik een héél grote fan ben van Aziatische smaken (en reizen!). In de kleine warungs (lokale restaurantjes) in Bali at ik mijn eerste gado gado: een kom boordevol groenten, rijst en tempeh of tofu, overgoten met nét teveel pindasaus. Héérlijk!
Pindakaas? Vind ik verschrikkelijk klef. Maar meng het met wat sojasaus, gember en chili en je krijgt de lekkerste saus ter wereld.
Toen Sarah van HOT TOPIC me vroeg om enkele signature FoodLove recepten te ontwikkelen voor hun toekomstig magazine, moést er een gerecht met pindasaus bij. In deze versie van gado gado gebruik ik het als smeuïge smaakmaker bij de mooiste groene groenten: mini-asperges, baby bok choy (kleine paksoi) en bimi. Ken je bimi, a.k.a. aspergebroccoli, niet? Je vindt deze broccoli met lange steeltjes tegenwoordig in heel wat supermarkten. Kom je thuis van een vruchteloze zoektocht? Vervang het dan gerust door gewone broccoli.
Het recept voor deze gado gado-interpretatie ontdek je hieronder!
Ingrediënten voor 2 personen
100 gram bimi, dikkere steeltjes in de lengte gehalveerd
1 baby bok choy, in de lengte gehalveerd
100 gram groene mini-asperges
250 gram hazelnoottofu of currytofu, in blokjes van 1,5 cm
Olijfolie, peper en zout
Serveer met gehakte pinda’s, sesamzaadjes, koriander en een partje limoen.
Lekker erbij: rijst of noodles
Voor de pinda-gembersaus:
4 à 5 eetlepels pindakaas
1 theelepel geraspte gember
50 ml water
1 eetlepel zoute sojasaus
1/2e eetlepel zoete sojasaus
1 theelepel sesamolie
1 tl sriracha
Enkele druppels limoensap
Bereidingswijze (45 min)
- Verwarm de oven voor op 180° hetelucht. Bedek een bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier.
- Meng de groenten met olijfolie, peper en zout en verdeel over de bakplaat. Plaats in de oven en bak 10 minuten. Draai de groenten om en bak nog 5 minuten tot ze gaar zijn en krokante randjes hebben.
- Giet alle ingrediënten voor de pindasaus in een kom en meng met een garde tot een homogene saus. Proef en kruid bij naar smaak.
- Verhit wat olie in een grote pan en bak de tofu in enkele minuten gaar. Breng op smaak met zout of sojasaus.
- Schik de groenten op een grote schaal. Verdeel de tofu over de groenten en lepel de pindasaus over het geheel.
- Werk af met de gehakte pindanootjes, sesamzaadjes en koriander.
- Serveer met een partje limoen en wat rijst(noodles).
Credits
Recept: FoodLove
Styling: FoodLove, HOT TOPIC & Toos Vergote
Fotografie: Toos Vergote