Voor het eerst in jaren hosten mijn vriend en ik het kerstfeest bij ons thuis. Al zolang ik me kan herinneren, vond het altijd plaats bij mijn ouders. Maar dit jaar zijn wij aan de beurt! Ik kijk er zó naar uit om gezelligheid te creëren: het huis versieren, de tafel dekken, kaarsen aansteken en een feestelijke cocktail serveren (en deze uiteraard op voorhand uittesten 😉).
Gelukkig hoeven we niet het hele kerstmenu zelf te verzorgen. Mijn ouders nemen de creatieve hapjes voor hun rekening, en mijn zus – of eigenlijk haar kinderen – maken een feestelijk dessert. Wij concentreren ons op een overheerlijk maar o zo gemakkelijk hoofdgerecht.
En nee, je leest het goed: geen voorgerecht. Want eerlijk? Niets is lekkerder dan véél hapjes (vooral die ovengebakken bladerdeeghapjes 😁), dus een voorgerecht zou alleen maar teveel van het goede zijn. Wij houden graag voldoende plaats voor een extra kroketje (of twee).
Wanneer iedereen gezellig aan het aperitieven is en cadeautjes uitpakt, wil je natuurlijk niet moederziel alleen in de keuken staan. Daarom heb ik een fantastisch hoofdgerecht bedacht dat je helemaal vooraf kunt voorbereiden. Terwijl de hapjes rondgaan, schuif je de ovenschotel gewoon in de oven. Kroketjes erbij, een fris slaatje ernaast, et voilà! En geloof me, de smaken en texturen in dit gerecht zijn zó lekker dat iedereen ervan zal genieten. Ook jouw oma Marie, tante José of nonkel Fred!
Maak het een dag op voorhand, dan heb je op Kerstavond of Kerstdag amper werk en nog minder stress in de keuken. Ik gebruik hiervoor graag de glazen ovenschaal met Easyclip deksel, van Mepal. Er passen perfect 8 rolletjes in de schaal, je kan het dankzij het deksel luchtdicht afsluiten en de schaal mag gewoon in de oven (zonder deksel uiteraard)! Makkelijker kan het niet worden :)
Ik hoop echt dat dit gerecht, net zoals bij ons, op jouw feestmenu zal staan. Laat je niet afschrikken door de vele stapjes, want het is erg gemakkelijk (en ik geef gewoon graag héél veel uitleg).
Fijne Kerst! ✨
Recept - Gevulde koolrolletjes met gehakt, champignons en kruidenroomsaus
Ingrediënten voor 8 rolletjes (reken 2-3 rolletjes per persoon):
Voor de rolletjes
8 groenekoolbladeren (= savooikool)
1 grote ui (160 g)
250 g champignons
2 dikke tenen look
Enkele takjes tijm
1 tl gerookt paprikapoeder
1 à 2 el sojasaus
250 g vegan gehakt (kneedbaar zoals echt gehakt, geen kleine, losse brokjes) - zie mealprep tip onderaan het recept!
Voor de saus
375 ml plantaardige room (1,5 brikje van 250 ml)
225 g (plantaardige) kruidenkaas (1,5 potje van 150 g)
2 à 3 tl sojasaus
1 el pittige mosterd
Voor de crunchy topping
1 teen look
1 handje noten (30 g)
4 flinke el panko
Bereiding (60 min mealprep, 30-40 min oventijd).
Kook de koolbladeren:
Breng een (middel)grote kookpot met gezouten water aan de kook (ik kook er vier tegelijk in een middelgrote kookpot. Leg ze één voor één in het water en duw ze onder water met een houten lepel).
Verwijder de 3-4 buitenste omkrullende bladeren van de groenekool (bewaar ze voor een ander gerecht). Snij voorzichtig de 8 volgende bladeren los, door ze dicht bij de stam af te snijden. Snij eventueel wat extra bladeren los, als reserve.
Kook de bladeren 4 minuten, tot ze wat zachter en buigbaar zijn. Kook ze niet te lang, dan scheuren ze makkelijk.
Haal de bladeren met een tang uit het water (hou de koolbladeren vast aan de dikke harde nerf, dan scheuren ze niet) en leg ze in een vergiet. Laat ze schrikken onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Maak ondertussen de vulling:
Snipper de ui fijn. Verwarm wat olie in een grote (stoof)pan op middelhoog vuur en bak de ui in enkele minuten glazig.
Snij ondertussen de champignons in stukken en hak ze vervolgens grof, tot stukken van 0,5 à 1 cm. Voeg toe aan de glazige ui (voeg géén zout toe), roer om en bak in 4-5 minuten gaar en goudbruin. Voeg indien nodig extra olie toe en verhoog het vuur indien ze paddenstoelen niet kleuren.
Pel 2 tenen look, halveer en verwijder de kern. Rits de blaadjes van de takjes tijm (je hebt ½ el nodig voor de vulling, hou ½ tl opzij voor de topping). Voeg de look en tijm toe aan de pan, samen met het gerookt paprikapoeder en flink wat zwarte peper. Roer even om, blus met de sojasaus en laat het vocht zoveel mogelijk verdampen. Maak het aanbaksel los, dat geeft veel smaak.
Doe in een mengkom en laat wat afkoelen. Zet het vuur uit (of laag bij inductie/gas) maar laat de pan erop staan.
Hergebruik de pan om de saus te maken:
Voeg de plantaardige room toe aan de nog warme pan en roer er de kruidenkaas, sojasaus en mosterd onder. Kruid met peper en zout. Proef en kruid bij met mosterd, sojasaus, peper en zout. Haal van het vuur.
Ga verder met de vulling:
Voeg het kneedgehakt toe aan de (deels) afgekoelde paddenstoelen en meng met je handen. Proef en kruid bij met peper en zout.
Maak de rolletjes en vul de ovenschaal:
Dep een koolblad droog. Leg het op de snijplank en snij de eerste 3-4 cm van de dikke, harde nerf weg, zodat er een V-vormige inkeping ontstaat. Voorzichtig, je wil niet dat het blad scheurt. Leg het blad met de inkeping bovenaan, weg van jou.
Leg ongeveer 2-3 eetlepels vulling (⅛ van de totale hoeveelheid vulling) in het midden van het koolblad op 3-4 cm van de onderste rand. Plooi de onderkant van het blad over de vulling, plooi de zijkanten naar binnen en rol verder op. Leg het koolrolletje met de naad naar beneden. Herhaal voor alle koolbladeren.
Giet de saus onderin de ovenschotel. Leg er de koolrolletjes bovenop. Laat afkoelen op een rooster, dek af en zet weg in de koelkast.
Maak een crunchy topping:
Pel 1 teen look, halveer en verwijder de kern. Hak de noten grof.
Doe de geperste look, het restje gehakte tijm (zo’n ½ tl) en noten toe aan een afsluitbaar potje, samen met de panko.
Zet weg in de koelkast, dit kan gerust een dag op voorhand (zie tip)!
Serveren:
Verwarm de oven voor op 200° boven- en onderwarmte en haal de ovenschaal uit de koelkast. Laat een kwartiertje op kamertemperatuur komen. Bestrijk de rolletjes met olie.
Meng 1 el olie onder de crunchy topping. Verdeel de topping over de rolletjes.
Plaats in de oven en bak 30-40 minuten, tot de topping goudbruin is en de vulling gaar.
Haal uit de oven en laat 5 minuten staan voor het serveren.
BELANGRIJKE TIP
Dit gerecht kan je een dag op voorhand mealpreppen wanneer je vegan gehakt gebruikt. Doe dit niet met rauw dierlijk gehakt, want dan heb je een groter risico op bederf. Maak het in dat geval de dag zelf.
Disclaimer
Dit is een samenwerking met Mepal en dus een advertentie. Ik werk enkel samen met merken en producten waar ik 100% achter sta.