Deze romige gnocchi met crunchy & cheesy gehaktballetjes is het ideale gerecht om doordeweeks op tafel te zetten. Na een drukke (werk)dag heb je namelijk helemaal geen zin meer om uitgebreid te koken, laat staan dat je energie hebt voor de grote stapel afwas achteraf.

Dit cosy comfort food gerecht met fluffy gnocchi, getomateerde mascarponesaus en gehaktballetjes maak je volledig in één pan klaar. Je leest het goed: de balletjes, de saus én de gnocchi gaan allemaal in één pan. Niet tegelijk, natuurlijk! Je bakt eerst de balletjes goudbruin en gaar, haalt ze uit de pan en bereidt vervolgens de rest van het gerecht. Omdat we "verse" gnocchi uit de koelafdeling van de supermarkt gebruiken, en dus niet de gedroogde variant die bij de droge pasta ligt, kan je de gnocchi gewoon in de tomatensaus garen. In enkele minuten worden de gnocchi-kussentjes zacht en smeuïg en nemen ze de heerlijke smaken van de tomatensaus op.
MOET HET SNELLER? DAT KAN!
Dit recept duurt iets langer, zo'n 45 minuten. Maar het grootste gedeelte is wachttijd! Terwijl de balletjes liggen te bakken, de saus staat te pruttelen of de gnocchi in de tomatensaus kunnen garen, heb jij lekker niets te doen. Je kan de tafel dekken, de boterhammen voor morgen smeren of je kinderen helpen met hun huiswerk. Of nog beter: even genieten van rust...
Ben je gehaast en wil je het recept graag met vijftien minuten inkorten? Bak de balletjes dan in een aparte pan. Maak dan eerst de saus, laat deze pruttelen terwijl je de balletjes rolt en gaar de gnocchi terwijl je de balletjes bakt. Die extra pan afwas moet je er dan wel bijnemen! Ik kies altijd voor minder afwas en iets meer wachttijd, maar doe wat jou het beste uitkomt qua timing. De smaak zal exact hetzelfde zijn!

GNOCCHI
Ben je geen fan van gnocchi, maar heb je enkel nog maar de gedroogde variant geprobeerd? Geef dit recept dan toch een kans, de gnocchi zullen je verbazen (en verslaven. Is dat een woord?). Toch geen zin in? Vervang ze dan door verse tortelloni of ravioli, die vind je naast de verse gnocchi in de koelafdeling van de winkel 😉
MEER TIPS, RECEPTEN EN INSPIRATIE?
In mijn cursus Snel Koken op Drukke Dagen leer je hoe je tijd kan besparen tijdens het koken. Dankzij mijn slimme shortcuts in de keuken en heerlijke kookinspiratie kan je eindelijk weer zonder veel gedoe of afwas een heerlijke én groenterijke maaltijd op tafel zetten. Je ontdekt in de cursus meer dan 30 snelle recepten, waaronder minstens 15 eenpansgerechten die bij iedereen aan tafel in de smaak zullen vallen. Lees hier meer over de cursus!
RECEPT GNOCCHI MET PARMEZAAN-GEHAKTBALLETJES, SPINAZIE EN MASCARPONE-TOMATENSAUS
Ingrediënten voor 2 ruime porties
Voor de Parmezaan-gehaktballetjes
50 à 70 g parmezaanse kaas (blokje)
180 g vegan kneedgehakt
1 klein eitje (zie tip onderaan het recept)
2 el panko
½ tl gedroogde oregano
Olie, peper en zout
Voor de gnocchi in mascarpone-tomatensaus
1 ui
2 grote handenvol spinazie (=50 g)
1 blik kerstomaten of gepelde tomaten (zie tip onderaan het recept)
½ blik water
1 el of 1 blokje groentebouillon
1 tl gedroogde rozemarijn
Flinke snuif nootmuskaat
500 g gnocchi (de variant om te koken, niet om te bakken, uit de koelafdeling van de supermarkt).
3 flinke el mascarpone (of ricotta, roomkaas of kruidenkaas)
Optioneel: verse basilicum
Bereiding (45 à 50 min)
De bereiding kan 15 minuten korter indien je de balletjes in een aparte pan bakt, zie introtekst
Rasp de Parmezaanse kaas fijn in een kom. Voeg het vegan gehakt, 1 tl olie, het ei, de panko en de oregano toe. Meng goed en kruid met peper en zout. Rol er 12 balletjes van, niet groter dan een pingpongballetje.
Verhit wat olie in een grote (stoof)pan op middelhoog tot hoog vuur. Bak de balletjes rondom goudbruin, verlaag het vuur en bak ze in enkele minuten gaar.
Snipper ondertussen de ui fijn en spoel indien nodig de spinazie. Zet de overige ingrediënten klaar.
Haal de balletjes uit de pan (ik leg ze op het bord waarvan ik straks ga eten). Voeg opnieuw wat olie toe, samen met de ui. Bak de ui glazig op middelhoog vuur (dit gaat sneller met een snuif zout). Voeg het blik tomaten toe eens de ui gaar is. Spoel het blik met de helft water en giet ook dit in de pan.
Voeg groentebouillon, rozemarijn en nootmuskaat toe en kruid met peper en (opgelet met) zout (want reeds bouillon gebruikt). Laat de saus enkele minuten zacht pruttelen onder deksel. Breek de grote ongepelde tomaten in kleinere stukken (doe dit niet met kerstomaten).
Voeg de gnocchi toe, roer om. Verdeel de spinazie over de pan (omroeren hoeft niet) en sluit het deksel. Laat een 5-tal minuten garen op laag tot middelhoog vuur, tot de gnocchi fluweelzacht en warm is en de spinazie geslonken.
Roer om, controleer de garing en lepel er de mascarpone bij. Roer voorzichtig om. Leg de balletjes erbovenop, laat enkele minuten opwarmen onder deksel, op een laag vuur.
Werk optioneel af met verse basilicum.
Tips
Er bestaan erg veel verschillende merken vegan gehakt, elk met hun eigen textuur, bindingskracht en sappigheid. Indien het gehakt al erg sappig is en je het goed tot balletjes kan rollen, dan zijn het eitje en de panko optioneel. Toch een eitje toevoegen? Begin dan met een half eitje (of enkel de dooier), zeker als het grotere eieren zijn. Voeg de rest van het ei toe, indien je merkt dat het geheel te droog blijft. Voeg meer panko toe bij een (te) nat geheel.
Dit gerecht is het lekkerst met kerstomaten in blik, die zijn lekker zoet en heerlijk van textuur. Je vindt dit echter niet in elke supermarkt. Vervang het dan gerust door gepelde tomaten in blik. Deze kunnen echter iets zuurder zijn. Voeg dan naar smaak wat suiker toe aan de saus.
