top of page
Foto van schrijverStefanie Baert

Italiaanse Panzanella Salade

Bijgewerkt op: 9 okt. 2020

Dit weekend vertrekken mijn vriend en ik op reis. Waar we naartoe gaan? We hadden heel lang geen enkel idee! Zoals velen onder jullie hebben we gewacht met boeken tot het allerlaatste moment. Corona-proof, daar gingen we voor. Rode zones vermijden, dat vooral! Het werden uiteindelijk de Good Old Ardennen. Maar waar we ook zouden beland zijn, de zomer op ons bord toveren, dat kunnen we altijd!


Het tweede gerecht in de Summer Staycation Series is deze overheerlijke Italiaanse Panzanella, een salade van gebakken brood met gepofte tomaat, komkommer en basilicum. Ik voegde er ook krokant gebakken falafels aan toe en een pittige kappertjesvinaigrette.


Sounds good? Het recept vind je hieronder!

Italiaanse Panzannella Salade - FoodLove
Italiaanse Panzanella Salade

Ingrediënten voor 2 porties

1 aubergine, in schijfjes

Een groot stuk ciabatta (10 cm)

2 handenvol kerstomaatjes

4 handenvol rucola

1/2e komkommer, in blokjes

2 eetlepels kappertjesvinaigrette

2 handenvol basilicumblaadjes

Peper, zout, Provençaalse kruiden en olijfolie

Bereidingswijze (30 min):

1. Verwarm de oven voor op 180 °.

2. Leg de aubergineschijfjes in een ovenschaal en strijk rijkelijk in met olijfolie, peper en zout. Plaats in de oven en bak 20 min tot wanneer de aubergine zacht en goudbruin is.

3. Scheur de ciabatta in stukken van 2 à 3 cm en doe deze samen met de kerstomaatjes in een tweede ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en strooi er Provençaalse kruiden, peper en zeezout overheen. Plaats 5 à 10 min in de oven tot wanneer de tomaten beginnen open te barsten en de ciabatta goudbruin en krokant is.

4. Bak de falafels in olijfolie.

Samenstelling:

1. Verdeel de rucola, aubergine, gebakken falafels en komkommerblokjes over twee borden.

2. Verdeel de ciabatta en gepofte tomaten over de salade (inclusief het vocht onderin de ovenschaal: een kruidige mengeling van olijfolie, tomatensap en Provençaalse kruiden).

3. Lepel de kappertjesvinaigrette over de salade.

4. Werk af met de verse basilicum, peper en zout.

Voor 125 ml kappertjesvinaigrette

65 ml olijfolie

25 ml witte wijnazijn

1 klein sjalotje, fijngesneden (20 gr)

2 eetlepels kappertjes, grof gehakt

Snuif gedroogde basilicum of Provençaalse kruiden

Peper & zout

Bereidingswijze (5 min)

Meng alle ingrediënten in een kom. Proef en kruid bij met peper en zout.


188 weergaven
bottom of page