De eerste keer dat ik laksa noodles proefde, was in Singapore. Ik schreef me na de eerste hap onmiddellijk in voor een kookworkshop: deze ontdekking wou ik ook thuis op tafel kunnen zetten!
Mijn laksa currypasta kent ondertussen heel wat varianten, afhankelijk van wat ik in mijn koelkast en kruidenkast heb liggen. Maar de essentie blijft altijd hetzelfde: heerlijk romig, kruidig, licht pikant en met de perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en bitter.
Laksa is normaal gezien niet vegan: er zitten vaak garnalen, eitjes, kip en/of vis in. Mijn vegan versie is overdadig gevuld met rijstnoodles, vegan curryreepjes, gebakken paddenstoelen, geroosterde broccoli en geroosterde zoete aardappel. Deze kleurrijke bowl wordt overgoten met een heerlijke homemade laksa curry saus en afgewerkt met kokosschilfers.
Te lekker!
Ingrediënten voor 2 personen
1 portie homemade laksa currypasta (zie recept onderaan), of laksa currypasta uit de Aziatische winkel
250 ml kokosroom
200 ml groentenbouillon
1 theelepel kokosbloesemsuiker
Limoensap naar smaak
1 kleine broccoli, in roosjes
1 kleine zoete aardappel, in blokjes van 2 cm
125 gram fijne rijstnoodles
2 eetlepels kokosschilfers
200 gram paddenstoelen, in stukken of reepjes
1 pakje La Vie Est Belle Curryreepjes
Plantaardige olie, peper en zout
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180°. Bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Verwarm de laksa currypasta in een wokpan en voeg de kokosroom, groentebouillon en een lepeltje suiker toe. Laat de curry sudderen onder deksel. Kruid met limoensap, peper en zout.
3. Meng de broccoli en zoete aardappel met olie, peper en zout en verdeel over de bakplaat. Bak in 10-15 min gaar en goudbruin.
4. Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking.
5. Bak ondertussen de kokosschilfers goudbruin in een antikleefpan. Giet in een kommetje en zet opzij. Bak in dezelfde pan de paddenstoelen bruin in wat olie. Kruid met peper en zout. Haal uit de pan.
6. Bak in dezelfde pan de La Vie Est Belle Curryreepjes tot wanneer ze goudbruin gebakken zijn.
7. Serveer de verschillende ingrediënten in een kom en giet er de romige laksacurry bij.
8. Werk af met kokosschilfers.
Ingrediënten voor 3 porties Laksa currypasta
(1 portie is goed voor een curry voor 2 personen. De rest kan je invriezen!)
2 sjalotjes
2 dikke tenen look
Een dikke duim gember
2 grote milde chili’s
1 à 2 kleine pikante chili’s als je houdt van wat pittiger
1 stengel citroengras, harde buitenste blad verwijderd
10 gram cashewnoten
1 theelepel gemalen komijn 1 theelepel kurkumapoeder 1 theelepel gemalen koriander Sap van een halve limoen
3 eetlepels neutrale olie Flinke snuif peper en flink wat zout Scheutje water
Bereidingswijze (20 min)
1. Doe alle ingrediënten in een hakmolen.
2. Voeg zoveel water toe als nodig is om gemakkelijk te kunnen mixen. Het overtollige water verdampt straks toch. Mix goed tot een homogene pasta.
3. Verhit een antikleefpan op middelhoog en bak de currypasta vijf minuten al roerend. Na een aantal minuten ruikt het heerlijk en heeft de currypasta ook een intensere kleur gekregen. De ajuin & look kunnen garen, en de kruiden geven een vollere smaak af.
4. Laat afkoelen, verdeel in drie porties en bewaar twee porties in aparte potjes in de diepvries. Eén portie is goed voor een curry voor 2 personen.