One Pot Pasta? Jawel! We maken alles in één pan en besparen dus heel wat afwas. Worden de balletjes in dezelfde pan als de saus gebakken? Yes! En de pasta gekookt in diezelfde saus? Yes! Alles gebeurt in één grote stoofpan met deksel. Het resultaat is een smeuïge, fluweelzachte saus boordevol kleurrijke groenten, pasta en jouw favoriete gehaktballetjes. Gemakkelijk, toch? En vooral #Goedbezig!
Dit gerechtje zorgt voor rust in de keuken, want na het snijden van de groenten ben je eigenlijk zo goed als klaar. Af en toe eens roeren en iets toevoegen: dat lukt iedereen! Ook moet je geen 3 potten en pannen in de gaten houden, wat jou heel wat stress zal besparen. En stress, dat willen we vermijden na een drukke (thuis)werkdag.
Dit gerechtje maak je heel gemakkelijk 100% plantaardig, door Alpro Cooking te gebruiken, een plantaardig alternatief voor room. Ook kan je vegan balletjes kopen (of maken, zie het recept helemaal onderaan), of kiezen voor falafels of veggieballetjes als je dat verkiest.
Maak er jouw eigen creatieve versie van, met de groenten die je in de groentenla van je koelkast hebt liggen. Smakelijk!
Ingrediënten voor 3 à 4 porties
500 gram vegan gehaktballetjes van jouw favoriet merk (of maak ze zelf, zie recept onderaan)
2 à 3 sjalotjes, gesnipperd
1 kleine venkel, in stukjes van 1 cm
500 gram butternutpompoen, ongeschild en in stukken van 1 à 2 cm
1 kleine courgette, in stukjes van 1 cm
3 tenen look, geperst
3 blaadjes laurier
2 à 3 theelepels tijm
2 theelepels mild paprikapoeder
2 theelepels kippenkruiden (er zit meestal geen kip in kippenkruiden, controleer de verpakking!)
2 theelepels herbes de Provence
2 blikken tomatenblokjes (2 x 400 gram)
1 bouillonblokje of lepel bouillonpoeder
200 gram pasta (kleine tot middelgrote vormen, geen lange slierten)
3 handenvol basilicumblaadjes
Olijfolie, peper en zout
Bereidingswijze (1 uurtje)
1. Verhit wat olijfolie in een grote, brede stoofpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in enkele minuten rondom goudbruin. Zelf gemaakt op basis van vegan gehakt? Zorg dan dat ze vanbinnen ook goed doorbakken zijn. Haal ze uit de pan en bewaar ze op je bord (dat bespaart afwas!).
2. Bak vervolgens de sjalot en de venkel aan in dezelfde pan. Voeg olijfolie toe indien nodig.
3. Voeg na enkele minuten ook de pompoen, de courgette en de look toe. Bak enkele minuten tot de groenten beginnen te kleuren.
4. Voeg de laurierbladeren en alle kruiden toe. Roer goed en bak 1 minuut mee.
5. Giet de tomatenblokjes erbij. Vul elk blik met water en voeg dit ook toe aan de saus, samen met het bouillonblokje.
6. Roer goed om, zet het deksel op de pan en laat de saus 5 à 10 minuten sudderen op middelmatig vuur.
7. Doe de pasta bij de saus, samen met 150 ml water. Meng goed door elkaar en laat volledig garen onder deksel. Proef en kruid bij met peper en zout.
8. Wanneer de pasta gaar is voeg je 2 handen basilicum toe en de helft van de Alpro Cooking. Is de saus te droog? Voeg wat extra Alpro Cooking of water toe. Hou wat room bij als afwerking.
9. Voeg als laatste de gebakken balletjes toe en laat even opwarmen in de saus.
10. Werk af met een streepje room en enkele blaadjes basilicum.
Recept voor ±20 vegan gehaktballetjes
500 gram vegangehakt (dat je kan samenduwen tot een bal, geen losse brokjes)
1 à 2 eetlepels paneermeel
2 theelepels kippenkruiden (don’t worry, dat is meestal vegan :))
1 kleine rode ui, fijngesnipperd
Een handvol fijngesneden peterselie (ongeveer 4 eetlepels)
2 theelepels mosterd
1 à 2 eetlepels olijfolie
Zwarte peper
Meng het gehakt met alle ingrediënten. Proef en kruid bij naar smaak.
Rol er balletjes van, net iets groter dan een pingpongbal.
Disclaimer: dit is een samenwerking met Alpro. Ik werk enkel samen met merken waar ik achtersta en ik promoot enkel producten die ik zelf ook koop.