Romige orzotto, smeuïge geitenkaas en krokante walnoten: bij deze snelle en makkelijke orzotto zijn alle texturen heerlijk in balans. Maar ook de smaken zitten goed: bitter witloof, zoete pompoen, hartige geitenkaas en een pittige/zoete/zure toets van hot honey. Ken je hot honey niet? Dat is een mengeling van honing, chilivlokken en azijn. Dit gerecht is daardoor onweerstaanbaar lekker, elke hap smaakt naar meer!
Deze orzotto is feestelijk genoeg om met kerst op tafel te zetten, met een kleurrijke salade erbij. Het is echter ook zo snel en makkelijk klaar, dat het het ideale quick & comforting gerechtje is om tussen de feesten door van te genieten. Gewoon uit een kommetje, in de zetel onder een deken.
Zin gekregen in nog meer traybakes en ovengerechten? Je vindt 70 heerlijke recepten in mijn boek Traybakes!
Ik ontwikkelde dit recept in de Mepal ovenschaal met Easyclip deksel. Handig, want zo kan je de afgekoelde schotel gemakkelijk in de koelkast bewaren. Ideaal als mealprep of om restjes te bewaren!
Ik heb trouwens een fijne kortingscode voor de Mepal webshop: met de code "FoodloveXmpl" krijg jij 15% korting op al je aankopen (met uitzondering van reeds afgeprijsde items), en dit tot eind december dit jaar!
Pompoenorzotto met geitenkaas en hot honey
Ingrediënten voor 3-4 porties
3 stronken witloof
350 g pompoen (gewicht zonder pitten)
2 dikke tenen look1 middelgrote rode uiEnkele takjes (citroen)tijm
1 takje rozemarijn
300 g orzo1 blokje of 1 el groentebouillon
1 klein bosje verse peterselie en/of bieslook
1 bûche geitenkaas met korst
1 handvol (wal)noten
200 ml haverroom
2 à 3 el honing
Een snuif pul biber of andere chilivlokken
Enkele druppels wijnazijn
Rijstolie, peper en zout
Materiaal: Ovenschaal (28 x 20 x 7 cm
Bereiding (20 min + 45 min in de oven)
Verwarm de oven voor op 200° hetelucht. Breng 720 ml water aan de kook in de waterkoker.
Snij het voetje van de witloof, halveer de stronken en snij in halve maantjes van 1 cm. Schrob de pompoen (schillen mag maar hoeft niet) en verwijder de pitten. Snij in blokjes van 1 à 1,5 cm. Doe de witloof en pompoen in een mengkom.
Pel de look en verwijder de kern. Snij de look in fijne plakjes. Pel en snipper de rode ui.
Rits de blaadjes (citroen)tijm en rozemarijn van de takjes en hak grof. Voeg toe aan de groenten, samen met de ui, de look, peper, zout en 2 à 3 el rijstolie. Meng goed tot alles bedekt is met kruidenolie.
Giet de orzo in de ovenschaal en verkruimel de bouillon eroverheen. Giet het heet water erbij en roer voorzichtig de bouillon los met een vork.
Verdeel de groenten over de orzo. Roer de groenten niet onder de orzo.
Plaats 35 minuten in de oven, roer halverwege de groenten om indien ze te donker worden. Roer de groenten nog niet onder de orzo.
Hak ondertussen de peterselie grof. Snij de geitenkaas in dunne plakjes. Hak de noten grof.
Haal de ovenschaal uit de oven en zet de oven op 220° hetelucht. Giet de haverroom in de ovenschaal, samen met de gehakte peterselie. Meng onder de orzo en groenten. Zorg dat je elk hoekje orzo losmaakt en mengt onder de roomsaus. Proef en kruid bij met peper en zout.
Verdeel de geitenkaas en de noten over de ovenschaal en plaats 5 à 10 minuten in de oven tot de geitenkaas smelt en begint te kleuren.
Meng ondertussen de honing met de chilivlokken en wijnazijn (naar smaak). Maak het zo pittig en friszurig als je zelf lekker vindt. Werk het gerecht af met de hot honey.
Disclaimer
Dit is een advertentie i.s.m. Mepal en Culinaire Ambiance. Ik promoot enkel merken en producten waar ik 100% achter sta en die ik zelf ook koop.