top of page
Foto van schrijverStefanie Baert

Rainbow Hummus Bowl met falafel en opgelegde rode kool

"Eat the rainbow!" Heb je die uitdrukking al eens gehoord? Groenten in verschillende kleuren zouden ook verschillende voedingsstoffen bevatten! Wil je deze herfst je immuunsysteem dus echt een boost geven? Focus dan niet enkel op groene groenten en bladgroen (though I do love my broccoli and spinach), maar kies in de winkel voor "alle kleuren van de regenboog" - enige referentie naar een kinderlied is louter toevallig.


Nog meer kleur in je thuiswerklunch steken? En weet je ook nooit wat te doen met die gigantische witte en rode kolen? Probeer dan eens om ze in te maken in een mengeling van azijn, water, zout en suiker. Opgelegde rood kool geeft een heerlijk fris zuurtje aan je gerecht, en de felroze kleur kan echt een grijze dag opfleuren! Het recept vind je hieronder. Try it, it's really not hard at all!


Een hummus bowl is bovendien een gemakkelijke mealprep lunch: rooster heel wat groenten in de oven, maak een voorraad hummus en combineer deze elke dag met een dressing en wat rauwkost naar keuze. Extra eiwitbron nodig, naast de hummus? Kies voor heerlijke falafels, zoals die van La Vie Est Belle!


Hieronder vind je niet enkel het recept voor de Rainbow Hummus Bowl, maar ook een recept voor hummus, voor een dressing en voor de opgelegde rode kool. Maak deze in grote hoeveelheden, zodat je een hele week kan genieten van een easy, healthy lunch!


Ingrediënten voor 1 portie

(of vermeerder de hoeveelheden, zo kan je er een hele week van eten!)

1/2e paprika, in reepjes

1 kleine wortel, in schuine plakken

Handvol amandelen

3 eetlepels hummus (zie hieronder)

Handvol kerstomaatjes

Handvol komkommerlinten

Handvol rucola

2 eetlepels opgelegde rode kool (zie hieronder)

2 eetlepels yoghurt-look-chilisaus (zie hieronder)

Komijnpoeder en ras-el-hanout

Peper, zout, olijfolie

Bereidingswijze (30 min)

1. Verwarm de oven voor op 180°.

2. Meng de wortel en paprika met olijfolie, komijnpoeder, peper en zout. Bak 15 min in de oven of tot wanneer ze gaar zijn en goudbruin kleuren.

3. Bak de amandelen goudbruin in een antikleefpan met wat olijfolie en ras-el-hanout.

4. Bak in dezelfde pan de falafels in wat olie.

5. Vul een diep bord met de hummus, rauwe groenten en lauwe geroosterde groenten.

6. Verdeel de warme falafels over de groenten.

7. Werk de kom af met de gepekelde rode kool en de yoghurtsaus. Strooi er als afwerking de geroosterde amandelen over en een flinke snuif peper en zout.


Hieronder vind je de recepten voor de rode kool, de hummus en de dressing! Batching is key: maak een grote hoeveelheid en geniet een hele week!


Voor 250 gr opgelegde rode kool:

250 gram rode kool, gesnipperd

200 ml appelciderazijn

200 ml water

4 eetlepels suiker

2 theelepels zeezout

1 à 2 tenen look, in dunne plakken

Flinke snuif zwarte peper of 1 tl zwarte peperbollen

Smaakmakers: 2 tl mosterdzaadjes, 2 blaadjes laurier, 2 tl korianderzaad

Bereidingswijze (15min)

1. Doe de gesnipperde rode kool in een grote glazen bokaal.

2. Doe de azijn samen met het water, de suiker, het zout en de look in een steelpan. Verwarm tot wanneer de suiker en het zout zijn opgelost. Voeg er ook de smaakmakers aan toe.

3. Giet de azijn-mengeling in de bokaal. Roer goed zodat alles vermengd is, of sluit de bokaal af en schud voorzichtig.

4. Laat de bokaal goed afkoelen en plaats vervolgens in de koelkast.

5. Je kan deze ingemaakte groenten vanaf dag 1 opeten. Ze worden lekkerder van smaak na een paar dagen. Het bewaart gemakkelijk 2 à 3 weken, of zelfs langer.

Voor 250 gr hummus

Blik van 400 gram kikkererwten (240 gr uitgelekt gewicht)

2 flinke eetlepels Tahin(i) of sesampasta

Sap van 1/2e à 1 citroen 1 tl mild paprikapoeder

1 tl komijnpoeder

Snuif cayennepeper of lepeltje harissa (optioneel)

1/2e teen look

2 el olijfolie

Zwarte peper & zeezout

Extra smaakmakers: currypoeder, kurkuma, za’atar,..


Bereidingswijze (10 min)

1. Spoel de kikkererwten en doe ze samen met de overige ingrediënten en 4 eetlepels water in een kleine hakmolen of blender.

2. Blend tot een smeuïge hummus. Voeg indien nodig meer water toe.

3. Proef en kruid bij naar smaak.

Voor 200 ml yoghurt-look-chilisaus

200 ml ongezoete (soja)yoghurt

2 tenen look, geperst

1/4e theelepel chilivlokken

Flinke snuif ras-el-hanout

1 eetlepel citroensap

1 eetlepel olijfolie

Peper, zout

Bereidingswijze (5min)

1. Meng de yoghurt met de geperste look, chilivlokken, ras-el-haout, citroensap en olijfolie.

2. Proef en kruid bij met peper & zout.


350 weergaven
bottom of page