top of page
Foto van schrijverStefanie Baert

Zero waste cooking: Pizza met rijstbodem en restjespesto

Heb je gisteren rijst gekookt maar had je zoals altijd de hoeveelheden niet goed ingeschat? Wat te doen met leftover rijst? Je kan er natuurlijk nasi goreng van maken, waarbij je de rijst aanbakt met heel wat groenten, sojasaus, eitjes en specerijen. Maar ditmaal gebruik ik de restjes rijst als basis van een cheesy pizza! Een pizza met rijstbodem? Yes, een "Rizza"! Het is eens iets anders dan een pizza met bloemkoolbodem ;)


The great thing? De pizza is superkrokant én blijft zelfs stevig & crunchy in de koelkast!


Als topping kan je ook jouw koelkast en voorraadkast plunderen: kies voor verdwaalde groenten in de groentenla en verwerk verlepte kruiden tot een heerlijke pesto boordevol smaak. Be creative: alles is lekker op pizza, trust me!


Pizza met rijstbodem van FoodLove

Ingrediënten rijstbodem:

Een kommetje koude gekookte rijst (300 gr)

1 tl lookpoeder

½ tl kruidenzout

Flinke snuif peper

1 el olijfolie

Handvol geraspte kaas naar keuze (30-50gr)

2 eieren


Bereiding rijstbodem:

1. Verwarm de oven voor op 200°. Bedek een bakplaat met bakpapier.

2. Meng de rijst met de kruiden, olie en kaas. Klop de eitjes los in een kom en meng ze onder de rijst.

3. Maak met de rijstmengeling op de bakplaat een stevige cirkel van 0,5 à 1 cm dik. Zorg dat er geen gaten inzitten. Maak de rand eventueel wat hoger.

4. Bak 25-30 min in de oven tot wanneer de bodem goudbruin, stevig en krokant is.


Ingrediënten restopesto:

Bosje kruiden naar keuze, whatever you can find

Handvol wortelloof, radijsloof, verlepte rucola, anything green!

Een teentje look (optioneel)

Twee handenvol noten en/of pitten, geroosterd

Flinke hoeveelheid olijfolie (100 ml of meer)

Citroensap naar smaak

Peper & kruidenzout


Bereiding restopesto:

1. Blend alle ingrediënten met een staafmixer of kleine blender.

2. Voeg zoveel olie toe als nodig om een dikke pesto te verkrijgen.

3. Proef en kruid bij naar smaak


Ingrediënten voor de pizzatopping:

Gelijk wat je lekker vindt op pizza, anything you can find in the fridge and cupboard!


Ik gebruikte restjes tomaat, wortel, courgette, paprika, lente-ui

+ de gebakken pizza afgewerkt met rucola, basilicum en een streepje yoghurt


Final action:

Smeer de pesto op de pizza, beleg met je favoriete toppings en bak nog 5 à 10 min in de oven op 200° tot wanneer de toppings gaar zijn.



Deze pizza maakte ik als #festivalboef in samenwerking met Too Good To Go, de app die voedselverspilling tegengaat!  

346 weergaven
bottom of page