Heb jij (of iemand in jouw omgeving) een moestuin? Dan word je momenteel verwend met een overdaad aan courgettes! Krom, recht, dik, dun of peervormig: courgettes komen in alle maten en formaten. Wat maak je dan met die niet-zo-standaard-courgette, die je niet in linten of courgetti kan snijden?
Deze fluweelzachte dip natuurlijk! Hak de courgette in stukken en rooster die goudbruin in de oven. Blend het tot een smeuïge puree en voeg Griekse yoghurt toe voor extra romigheid, munt, dille en citroen voor een frisheid en komijn en cayenne voor extra punch.
Ik ga hier nog veel variaties op maken, want in mijn tuin staat er ook bieslook, peterselie, (citroen)tijm en rozemarijn 🌱 Zo fijn om te zien hoe onze allereerste moestuin zo goed bloeit en groeit en we elke dag genieten van zelfgekweekte groenten en kruiden.
RECEPT ROMIGE COURGETTEDIP MET MUNT, DILLE, CITROEN EN KOMIJN
Ingrediënten
2 middelgrote courgettes (800 gr)
2 dikke tenen look
2 el Griekse yoghurt
1 el tahin (of meer yoghurt)
½ tl komijnpoeder
1/8 tl cayennepeper
½ tl gedroogde munt (of enkele takjes verse)
½ tl gedroogde dille (of enkele takjes verse)
Zeste van 1 citroen
Sap van ¼ citroen
Afwerking: verse munt en/of citroenmelisse en pistachenoten
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220° hetelucht.
Snij de courgette in stukken, meng met olie, peper en zout. Verdeel over een bakplaat samen, leg de ongeschilde looktenen erbij en rooster in 40 minuten gaar en (goud)bruin. Laat afkoelen.
Doe de courgette en de uitgeknepen look in een hakmolen en voeg alle kruiden en smaakmakers toe, samen met peper en zout. Blend tot een romige dip, proef en kruid bij.
Spreid uit over een bord en werk af met gehakte munt/citroenmelisse en pistachenoten