Midden februari ging ik met enkele collega's/vriendinnen op culinaire ontdekking in Riemst, een gemeente in het zuiden-oosten van Belgisch Limburg, vlakbij Maastricht. Op uitnodiging van Visit Riemst bezochten we de indrukwekkende grotten van Kanne, kregen we een rondleiding op een prachtig wijndomein en creëerden we enkele heerlijke gerechten met grotchampignons.
Mijn favoriet recept, een romige orzotto met kruidenkaas (en veel look) vind je onderaan deze blogpost. Eerst neem ik je even mee naar Riemst!

WIJNPROEVEN BIJ WIJNKASTEEL GENOELS-ELDEREN
We begonnen onze culinaire dag op het prachtig Wijnkasteel Genoels-Elderen, waar de familie Kekko - van Rennes in 1991 de Belgische wijnbouw nieuw leven inblies. De 13e-eeuwse wijnkelders wijzen echter op een veel langere wijngeschiedenis in het kasteel.

We werden door wijnmaker Julia eerst rondgeleid op het domein van maar liefst 22ha (grotendeels Chardonnay druiven, naast 4ha Pinot Noir). Daarna volgde een uitgebreide wijnproeverij, met 3 mousserende en 1 stille witte wijn. Overheerlijk! Maar dat moet je zelf maar eens ontdekken. 😊 Je kan er van woensdag t.e.m. zaterdag een rondleiding met proeverij boeken.

LUNCH BIJ K-KANNE
In Kanne, een deelgemeente van Riemst, kan je bij K-Kanne ontbijten, lunchen en logeren in een leuk kader (moderne/strakke/ruwbouw vibes). Ze koken er graag met lokale producten en seizoensgroenten en met een zero-waste filosofie.

Als voorproevertje voor de grotten (zie verder), koos ik natuurlijk voor het romig stoofpotje met grotchampignons. Ongelooflijk smaakvol, een echte umamibom!

MUSEUM, WIJN EN CHAMPIGNONS IN DE GROTTEN VAN KANNE
De indrukwekkende mergelgrotten van Kanne zijn eigenlijk oude kalksteengroeves. Door de eeuwenlange ontginning van kalksteen ontstond er een uitgestrekt gangenstelsel van maar liefst 16 km lang. Een deel daarvan is momenteel in gebruik en heeft verschillende bestemmingen, waaronder champignonkwekerij, museum, bierlagering en wijnkelder. Ook word de rijstpap van de befaamde rijstevlaai van Bakkerij Smets in deze gangen gerijpt.

Wij krijgen een rondleiding van vrijwilliger Lucas, inclusief proeverij van 3 lokale kazen en wijnen van Wijndomein Vlijtingen. Een aanrader!
Met de grotchampignons van Dirk Jackers maak ik een heerlijke Orzotto met kruidenkaas (zie verder). Dat zijn stevige kastanjechampignons die in de grotten energieneutraal gekweekt worden. In de grotten heerst nl. het hele jaar door hetzelfde klimaat: 12°C en een luchtvochtigheid van 96%. De groei is de helft trager dan bij bovengrondse teelt, wat zorgt voor stevige champignons met een heerlijke bite.
LOGEREN BIJ ZUSSENZO
Ontbijten, slapen, kokkerellen en genieten deden we bij ZussEnzo, één van de drie vakantiewoningen van gast-vrij. Gastvrouw Geert creëerde een gezellige en ruime plek waar je met een grote familie of vriendenkring kan thuiskomen na een hele dag wandelen en verkennen. We konden door het slechte weer jammer genoeg niet genieten van de sauna en de ofyr (een ronde barbecue), maar dat is een goede reden om eens in de zomer terug te komen!

RECEPT ROMIGE ORZOTTO MET KRUIDENKAAS, SPINAZIE EN GROTCHAMPIGNONS

Ingrediënten voor 2 ruime of 3 kleine porties
3-4 el pijnboompitten of zonnebloempitten
400 g grotchampignons (= 350 g gekuist)
2 dikke tenen look
1 kleine gele ui (60 à 80 g)
½ tl gedroogde tijm
150 g orzo
1 el of 1 blokje groentebouillon
600 ml water
5 grote handen jonge spinazie
3 flinke el (plantaardige) kruidenkaas + extra
Chilivlokken (bij voorkeur Aleppo chili = pul biber)
SNELLE TIP
Ben je wat gehaast? Bak de paddenstoelen dan in een aparte pan, terwijl je de orzotto maakt. Zo bespaar je makkelijk 10-15 minuten, maar heb je wel een extra pan af te wassen ;)
Bereiding (40-45 min, of 30 min (zie Snelle Tip hierboven))
Bak eerst de pijnboompitten in een grote pan met wat olie. Haal uit de pan, kruid met zout en laat afkoelen op een bordje of in een kommetje.
Kuis de champignons met een borsteltje maar spoel ze niet met water. Snij grote champignons in 4 of 6 parten, halveer kleinere exemplaren.
Verhit wat olie in een grote (stoof)pan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de champignons toe en bak ze in 5 à 8 minuten goudbruin. De pan gaat goed vol liggen, maar champignons krimpen enorm. Laat ze lang genoeg liggen zonder te roeren en kruid ze nog niet met zout. Zo gaan ze het lekkerst bruinen!
Pel ondertussen de look, halveer en verwijder de kern. Snij vervolgens in erg fijne plakjes. Pel en snipper de ui fijn.
Breng in een waterkoker 600 ml water aan de kook voor de bouillon.
Eens de paddenstoelen gaar en goudbruin zijn, kruid je ze met peper en zout haal je ze uit de pan.
Voeg de ui, look en tijm toe aan de pan, voeg indien nodig wat extra olie toe. Bak op middelhoog vuur tot de ui glazig is en de look goudbruin kleurt.
Voeg dan de orzo toe aan de pan en strooi of verbrokkel de groentebouillon erover. Roer om en giet er het hete water over.
Laat de orzo een 12-tal minuten garen onder deksel, op middelhoog vuur. Spoel ondertussen de spinazie, indien nodig.
Controleer de garing van de orzo. Is de orzo gaar? Laat dan een teveel aan water verdampen. Niet gaar? Voeg dan indien nodig wat heet water toe.
Eens de orzo gaar is, verdeel je de spinazie over de orzotto. Laat in enkele minuten slinken onder deksel op laag vuur.
Roer de geslonken spinazie onder de orzotto, samen met de kruidenkaas. Proef en kruid bij met peper en zout.
Verdeel de gebakken champignons over de orzo, werk af met chilivlokken naar smaak en eventueel enkele dotjes kruidenkaas.

Disclaimer
Dit is een betaalde samenwerking met Visit Riemst. Food foto's door mezelf, sfeerfoto's in Riemst door Kokerellen, Sharemyfood, Avocado van de duivel en mezelf.