Smashed Burger Taco's
- Stefanie Baert
- 20 feb
- 4 minuten om te lezen
Mijn lunchpauze is vaak het hoogtepunt van mijn werkdag. Iets waar ik echt al vanaf mijn ontbijt naar uitkijk. Is dat bij jou ook zo? Of eet je meestal snel iets achter je computer, omdat je nog heel wat werk op je to-dolijst hebt staan en je toch maar de zoveelste boterham in je lunchbox hebt zitten?
Ik hoop dat je voor dit kleurrijk lunchgerecht wel de tijd zal nemen, want dat verdient het! En ja, dat verdien jij zelf ook. Even je hoofd uitzetten, niet aan het werk denken en genieten van een smashed burger taco, gevuld met goudbruin gebakken gehakt. Het is een echte smaakbom (dankzij tacokruiden, komijn, limoensap, munt en koriander) die je heel wat (mentale) energie geeft. Want wie wordt nu niet vrolijk van zo een kleurrijke lunch?

VARIATIE
Deze kleurrijke Smashed Burger Taco’s zijn verrassend makkelijk om te maken. De vulling kan je aanpassen naar je eigen smaak of koelkastinhoud. Ingrediënten die ook heerlijk zijn, bovenop het gebakken vegan gehakt?
Plakjes avocado of enkele lepels guacamole
Spicy sauce of pittige salsa van tomaat, chili en rode ui
Yoghurt of fetakaas i.p.v. zure room
Geroosterde groenten i.p.v. rauwkost
Rucola of veldsla i.p.v. little gem
Plakjes (cheddar)kaas die je lekker mee laat smelten op het gehakt, wanneer je de wrap bakt.
MEALPREP TIP
Wil je deze smashed burger taco's op voorhand maken en meenemen naar je werk? Dat kan perfect! Bak de tortillawraps met het gehakt de avond voordien, maar vul ze nog niet. Neem de salades in een aparte bewaardoos mee naar je werk en voeg er nog geen zout, azijn of olie aan toe. Zo blijven de groenten lekker vers en krokant. Je kan de gebakken wraps dan nog even opwarmen in de microgolfoven, voordat je ze vult en op smaak brengt.

MEER SNELLE RECEPTEN EN INSPIRATIE?
In mijn cursus Snel Koken op Drukke Dagen leer je hoe je tijd kan besparen tijdens het koken. Dankzij mijn slimme shortcuts in de keuken en heerlijke kookinspiratie kan je eindelijk weer zonder veel gedoe of afwas een heerlijke én groenterijke maaltijd op tafel zetten. Je ontdekt in de cursus meer dan 30 snelle recepten, waaronder minstens 15 eenpansgerechten die bij iedereen aan tafel in de smaak zullen vallen. Lees hier meer over de cursus!

RECEPT SMASHED BURGER TACO'S
Ingrediënten voor 2 personen (4 kleine wraps + extra side salads)
1 kleine rode ui
Scheutje wijn/appelazijn
1 klein blikje mais (140 g uitegelekt)
125 g kerstomaten
1/3 komkommer (125 g)
20 g verse koriander en/of munt
½ limoen + extra
1 little gem
180 à 250 g vegan kneedgehakt
1 tl tacokruiden of tex-mexkruiden
½ tl lookpoeder
½ tl komijnpoeder
4 kleine tortillawraps
100 g kool-wortelmix
80 g zure room of ongezoete (plantaardige) yoghurt
Olijfolie, peper en zout
Bereiding (30-40 min afhankelijk of je meerdere burgers tegelijk bakt of niet)
Pel de rode ui en snij in fijne (halve) ringen. Meng in een kommetje (of bokaaltje, dan kan je de restjes makkelijk bewaren) met een snuif zout en een scheutje azijn. Roer om en zet opzij. Roer tijdens het koken af en toe eens om.
Giet de mais af en doe in een kom. Snij de kerstomaten in 4. Snij de komkommer in blokjes of halve maantjes (zaadlijst verwijderen mag, maar moet niet). Hak de zachte steeltjes en blaadjes van de verse kruiden grof.
Meng de mais met de tomaten, komkommer en gehakte kruiden en doe er flink wat limoensap bij (minstens ½ limoen) en een scheutje olijfolie. Kruid nog niet met zout, wel met peper. Zet opzij.
Snij het voetje van de little gem. Snij het vervolgens in de lengte in 4 en vervolgens in korte reepjes.
Meng het vegan gehakt met tacokruiden, lookpoeder en komijnpoeder. Proef en kruid bij met peper en zout (tacokruiden bevatten vaak al veel zout).
Is het gehakt wat droog? Meng er dan ook wat olie onder, zodat het beter kleeft.
Verdeel het gehakt in 4 delen en spreid elk deel uit over een tortillawrap. Spreid het goed uit tot aan de randen, in een dunne laag (dit gaat het makkelijkst met vochtige handen).
Verhit wat olie in een pan op middelhoog tot hoog vuur. Gebruik een grote pan waar meerdere wraps tegelijk in kunnen, of een kleinere pan en bak wrap per wrap.
Leg de tortillawraps in de pan met het gehakt naar beneden en bak een 5-tal minuten tot het gehakt gaar en goudbruin is. De gaartijd hangt af van de dikte van de laag gehakt, van het soort gehakt en van hoe hoog je vuur staat. Draai om en bak ook de wrap goudbruin.
Kruid ondertussen de mais-tomatensalsa met zout.
Haal de smashed burger taco’s uit de pan. Verdeel er wat salsa, little gem en kool-wortelmix overheen. Werk af met een lepeltje zure room en de gepekelde uitjes.
Kruid de resterende salades met olie, peper en zout en serveer bij de wraps, samen met de mais-tomatensalsa en limoenpartjes
Smakelijk!
