Soms heb je gewoon zin in een makkelijk gerecht dat je zonder veel gedoe op tafel zet. Eenpansgerechten en traybakes zijn dan de ideale oplossing. Alle smaken kunnen mooi blenden tot een heerlijk geheel, je hebt er weinig omkijken naar én achteraf zit je niet met een berg afwas.
Deze traybake met noedels bevat al jouw favoriete Thaise smaakmakers: kokosmelk, currypasta, citroengras, gember en rode chili. Voeg daarbij de crunch van pindanoten en de frisheid van koriander, en je waant je even in Phuket. Wil je het nog lekkerder maken? Serveer met extra chilisaus en een paar partjes limoen voor wat extra punch.
Leg de rijstnoedels in de kokosmelk, voeg de kruiden en smaakmakers toe, snij de groenten en laat de oven de rest van het werk doen! Terwijl de noedels en groenten garen in de kruidige kokosmelk, bakken de gehaktballetjes goudbruin. Het eindresultaat: een heerlijke schaal vol kleur, textuur en smaak.

Waarom zou je dit gerecht proberen?
Makkelijk: Alle ingrediënten gaan gewoon samen in de ovenschaal, dus je hoeft niet veel tijd in de keuken door te brengen.
Gezond: Boordevol groenten zoals wortel, paksoi en shiitake paddenstoelen, gecombineerd met een grote bos verse kruiden.
Smaakvol: Thaise smaken zoals currypasta, citroengras, gember en chili combineren heerlijk met de umamismaak van de geroosterde balletjes en paddenstoelen.
Veggie/Vegan: Ideaal voor wie (vaker) plantaardig eet, dankzij de vegan gehaktballetjes die je ready-made in de winkel koopt.

Dit gerecht is een echte lifesaver voor drukke dagen of wanneer je zin hebt in een gezonde maaltijd zonder veel gedoe. Zet deze Thaise noedels met gehaktballetjes op het menu en geniet van easy comfort food!
RECEPT THAISE NOEDELS TRAYBAKE
Ingrediënten voor 2 ruime of 3 kleine porties
200 g wortel
150 g shiitake champignons
250 g paksoi
125 g erwtjes (diepvries)
1 stuk gember (1 duim groot)
1 stengel citroengras
1 rode chilipeper
1 el currypasta
1 el sojasaus
200 g rijstnoedels ( 5mm breed)
1 blik kokosmelk (400 ml)
1 pakje vegan gehaktballetjes (180 g, zie tip)
2 handenvol pindanoten
Koriander, chilisaus en limoensap naar smaak
Materiaal: Braadslede of ovenschaal van 32 x 25 x 6 cm of wat kleiner
Bereiding (20 min + 40 min in de oven)
Verwarm de oven voor op 190° hetelucht.
Snij de wortel (schillen hoeft niet) in dunne schijfjes, de shiitakes in plakjes en de stelen van de paksoi in halve maantjes, allen max. 0,5 cm dik. Hou het blad van de paksoi even aan de kant. Meng de gesneden groenten samen met de erwtjes met rijstolie, peper en zout.
Rasp de gember fijn, rechtstreeks in de ovenschaal. Plet het citroengras zodat de stengel wat gekneusd is en meer aroma’s kan loslaten. Haal de pitjes uit de rode chilipeper en snij fijn. Voeg citroengras, chilipeper, currypasta en sojasaus toe aan de ovenschaal.
Giet er de kokosmelk bij. Vul het blik met warm tot heet water en voeg ook dit toe aan de ovenschaal. Meng alle smaakmakers door elkaar met een garde.
Leg de rijstnoedels in de gekruide kokosmelk (breek een dik cluster noedels indien nodig in twee dunnere stukken). Wentel de noedels even in de kokosmelk tot alles bedekt is met wat vocht.
Verdeel de gesneden groenten over de rijstnoedels. Plaats 25 minuten in de oven, of tot de noedels en groenten bijna gaar zijn. Bij een metalen braadslede of een ovenschaal met lage rand gaat dit sneller dan bij een keramieken ovenschaal met hoge rand.
Snij ondertussen de paksoibladeren grof. Snij de vegan balletjes middendoor en wentel ze (in de verpakking) met wat olie.
Haal de ovenschaal uit de oven, roer om en meng er voorzichtig de gehakte paksoibladeren onder. Het geheel moet nog wat sappig zijn, dus voeg wat water toe indien nodig. Verdeel de balletjes over de schotel en plaats 10 -15 min in de oven tot de balletjes goudbruin en warm zijn.
Werk af met pindanoten en koriander. Serveer met chilisaus en partjes limoen.
Tip:
Gebruik je echt gehakt? Dan voeg je de balletjes best wat vroeger toe zodat ze zeker goed gaar zijn, of snij ze in 4 kleinere stukken.
Ontdek nog meer traybake-inspiratie in mijn kookboek Traybakes!
