Hoera! Perziken (en hun gladde broertjes: de nectarines) zijn eindelijk terug. Mijn favoriete vruchten, ik heb ze gemist. Echt waar: zoals velen uitkijken naar de eerste aardbeien, sta ik in de lente op de uitkijk naar deze zoete en kleurrijke zonnetjes.
Op zomervakantie in Zuid-Frankrijk koop ik steevast een mand vol perziken en nectarines. In alle kleurschakeringen, vormen en formaten. Uit het vuistje, in stukjes in mijn ontbijtkom of in partjes in een salade: ik draai ze overal in. Maar het lekkerste? Gegrild op de barbecue (of in de grillpan). Dan wordt de smaak heel erg zoet en de vrucht nog sappiger. Heb jij dat al geprobeerd?
Gegrilde perziken of nectarines zijn bovendien geweldig lekker op een toast. Zoet of hartig afgewerkt, je kan er beide kanten mee op. Heerlijk met stroperige balsamico-azijn en rucola bijvoorbeeld! Maar deze keer koos ik voor een zoet ontbijt: zuurdesemtoast met plantaardige roomkaas, gegrilde perziken, een flinke lepel bosvruchtenconfituur, limoenzeste en munt. Veel te lekker.
Beeld het je in: Die romigheid van de cream cheese, dat zoete van de perziken, dat zurige van de bosvruchten en die frisse toets van citrus. En dat allemaal op een krokante toast, afgewerkt met crunchy amandelschilfers. Dit wil jij ook maken, toch?
Ik koos voor de 100% biologische en pure Bosvruchtenconfituur van Fiordifrutta. Het is slechts één van de meer dan 20 smaken die ze creëerden, van klassiekers (Abrikoos, Kers, of Frambozen) tot originele smaakcombinaties. Wat denk je bijvoorbeeld van Citrusvruchten met Gember? Of Mandarijnen met Kurkuma? Klinkt goed (en smaakt nog beter)!
Waarom ik oprecht fan ben? Omdat hun confituren smaken alsof je de vruchten net vers geplukt hebt en op je boterham plet. Geen smaakstoffen of kleurstoffen, gewoon drie ingrediënten: véél biologisch fruit, een kleine hoeveelheid appelsap en natuurlijke pectine voor de confituurtextuur. Er zitten zelfs geen bewaarmiddelen in.
De Bosvruchtenvariant smaakt lekker zoet en zuur tegelijk. Welke vruchten er allemaal in zitten? Blauwe bosbessen, cranberry’s, bramen, frambozen, rode aalbessen, zwarte bessen, rozenbottel en aardbeien. Bosvruchten dus. Maar dan écht uit het bos!
Het eenvoudig recept voor deze zomerse toast met perzik en bosvruchtenconfituur vind je hieronder!
Ingrediënten voor 2 toasts
1 à 2 perziken
2 dikke sneden zuurdesembrood
2 flinke eetlepels (vegan) cream cheese
2 eetlepels Fiordifrutta Bosvruchtenconfituur
Zeste van 1 kleine limoen
Handvol amandelschilfers
Muntblaadjes als afwerking
Bereidingswijze
- Verhit een grillpan op hoog vuur. Snij de perzik in partjes en grill ze aan beide zijden tot wanneer ze warm en zacht zijn.
- Toast het zuurdesembrood goudbruin en krokant. Besmeer rijkelijk met (vegan) cream cheese. Verdeel er de gegrilde perzik over.
- Lepel er de Fiordifrutta Bosvruchtenconfituur overheen en werk af met amandelschilfers, verse munt en limoenzeste.
Smakelijk!
Disclaimer
Dit is een betaalde samenwerking met Fiordifrutta van Rigoni di Asiago. Ik werk enkel samen met producten en merken waar ik achtersta en die ik zelf koop.