Traybakes zijn hélemaal mijn ding tegenwoordig. Je had het waarschijnlijk al gemerkt: bijna elk gerecht probeer ik om te toveren tot een éénpansgerecht (of beter: éénplaatsgerecht). Je gooit gewoon alle ingrediënten op een bakplaat, en de oven doet de rest. Het bespaart je heel wat afwas, want je hoeft geen 3 potten, 2 pannen en een ovenschotel vuil te maken. En het beste: terwijl het gerecht in de oven zit, kan jij lekker ontspannen met een wijntje (of de keuken opruimen, dat kan ook).
"Zijn traybakes dan niet altijd erg droog?", vroeg iemand me onlangs. Natuurlijk niet! Je kan er een frisse salsa of yoghurtsausje bij serveren, of ze heerlijk romig maken, zoals bij deze kleurrijke traybake boordevol herfstgroenten. Ik combineer geroosterde krieltjes met mijn favoriete seizoenstoppers: butternutpompoen, paddenstoelen en boerenkool. Het geheel werkte ik af met plantaardige kipstukjes en kruidige walnoten. Daarover goot ik een heerlijk gekruid roomsausje met mosterd en verse tijm.
Hiervoor gebruikte ik de nieuwste Inex Haver Cuisine: een plantaardig alternatief voor room. Zacht van smaak en met de perfecte dikte en smeuïgheid, zoals we van room verwachten. Deze lekkere en veelzijdige haverroom is glutenvrij, 100% plantaardig en dus ook lactosevrij. Je vindt Inex Haver Cuisine vanaf nu exclusief bij Delhaize!
Het recept voor deze gemakkelijke traybake vind je hieronder.
Wil je nog meer Traybakes maken? Tijd en afwas besparen? Ontdek mijn Traybake E-book!
Ingrediënten voor 2 porties
300 gram mini-krieltjes
150 gram gemengde paddenstoelen
350 gram butternut*
1 ajuin
200 gram plantaardig alternatief voor kipstukjes
3 à 4 takjes tijm, blaadjes fijngehakt
1 eetlepel mosterd
1 groot handvol boerenkool, zonder harde nerven en grof gesneden
Olijfolie, zwarte peper en zeezout
* Tip: je hoeft de butternut helemaal niet te schillen!
Voor de romige saus:
1 brikje Inex Haver Cuisine (200 ml)
1 theelepel mosterd
1 eetlepel sojasaus
1 à 2 teentjes look, geperst
2 takjes tijm, blaadjes fijngehakt
Voor de afwerking:
35 gram walnoten
1 takje tijm, blaadjes fijngehakt
Bereidingswijze (20 min + 30 min oventijd)
1. Verwarm de oven voor op 180° hetelucht (of 200° boven- en onderwarmte).
2. Spoel de mini-krieltjes en halveer grotere exemplaren. Snij de paddenstoelen in hapklare stukken, de pompoen in blokjes* en de ui in fijne halve ringen. Verdeel de krieltjes, paddenstoelen, butternutblokjes en kipstukjes over een grote bakplaat of braadslee.
3. Verdeel de tijm over de bakplaat, samen met de mosterd, 3 flinke eetlepels olie, peper en zout. Meng het geheel goed met je handen zodat elk stukje bedekt is met een laagje mosterd, olie en kruiden.
4. Plaats in de oven en rooster 20 minuten of tot wanneer de groenten goudbruin zijn en de krieltjes bijna gaar.
5. Meng ondertussen de ingrediënten voor de saus in een kommetje. Proef en kruid bij met peper en zout.
6. Meng de stukjes boerenkool met wat olie.
7. Hak de walnoten grof en meng met een theelepel olie, fijngehakte tijm, peper en zout.
8. Haal de bakplaat uit de oven en verdeel de boerenkool eroverheen. Giet vervolgens de romige saus over het gerecht en werk af met de gehakte walnoten.
9. Plaats opnieuw in de oven en bak 10 minuten of tot wanneer de saus warm is, de krieltjes helemaal gaar en de nootjes goudbruin gebakken.
Wil je nog meer Traybakes maken? Tijd en afwas besparen? Ontdek mijn Traybake E-book!
Disclaimer
Dit recept is een betaalde samenwerking met Inex. Ik werk enkel met merken of producten waar ik achter sta en die ik zelf koop.