top of page
Foto van schrijverStefanie Baert

Overheerlijke Umameatballs met Paddenstoelen en Sojasaus

Bijgewerkt op: 9 okt. 2020

Ik ben er zeker van dat je de smaken zoet, zout, zuur en bitter al kent en gemakkelijk hérkent in je voeding. Maar wat is die vijfde smaak nu juist? Die "umami"-smaak?


Umami wordt vaak omschreven als een intense "hartigheid", een volle en krachtige smaak die een gerecht de nodige diepgang geeft. Het versterkt namelijk de andere 4 basissmaken!

Velen denken dat het typisch is voor de Aziatische keuken (hallo, sojasaus!), maar je vindt de smaak eigenlijk ook terug in heel wat universele of zelfs Europese ingrediënten. Wist je dat paddenstoelen, gebakken look, Parmezaanse kaas, tomaten en sardienen ook typische umami-ingrediënten zijn? Bovendien bevatten de meeste soorten vlees ook een intense umami-smaak.

Wil je dus graag vaker plantaardig eten, maar ben je bang om de hartige vleessmaak te missen? Verwerk dan heel wat umami-ingrediënten in je gerecht, zoals ik hier deed met de vegetarische Umameatballs (see what I did there? In case you don't: Umami+Meatballs = Umameatballs). Ik combineerde gebakken paddenstoelen met sojasaus en gebakken look om de lekkerste veggieballetjes te maken. Samen met een kruidige tomatensaus heb je alles in huis voor Spaghetti with Umameatballs. Klopt, ik gebruikte sojasaus in een Italiaans gerecht, want deze umami-smaakbom past perfect in elke keuken!


Het recept vind je hieronder!


Recept voor 2-3 porties


Ingrediënten voor de balletjes:

2 eetlepels chiazaad

4 eetlepels water

1 eetlepel sojasaus (Kikkoman)

1 klein blikje gekookte linzen (±125 gram uitgelekt gewicht)

250 gr paddenstoelen

1 dikke teen look

1 handvol zonnebloempitten (50gr)

½ eetlepel Provençaalse kruiden

1 theelepel paprikapoeder

½ eetlepel balsamico-siroop

3-4 eetlepels haverbloem of speltbloem, of meer indien nodig

Olijfolie & zwarte peper


Voor de saus:

1 middelgrote rode ui, in ringen

1 teen look, geperst of in plakjes

1 eetlepel tomatenpuree

½ eetlepel paprikapoeder

½ eetlepel Provençaalse kruiden

Flinke snuif cayennepeper en gerookt paprikapoeder (optioneel)

½ theelepel komijn

1 eetlepel balsamico-siroop

1 eetlepel sojasaus

1 blik tomatenblokjes


Voor erbij:

Pasta (gewone of courgetti) voor 2-3 personen

(Vegan) gemalen kaas, ricotta of mozzarella

Verse kruiden naar keuze


Materiaal:

food processor of hakmolen, of het opzetstuk van je staafmixer

Bereidingswijze (45min):

Maak eerst het deeg voor de balletjes:


1. Meng het chiazaad met het water en de sojasaus. Roer goed en zet opzij. Na enkele minuten ontstaat er een gelei-achtige textuur. Dit zal zorgen voor binding.

2. ­­­­­­­­­Spoel de gekookte linzen en laat ze goed uitlekken. Ga er eventueel met een keukenpapiertje overheen. Hoe vochtiger de linzen, hoe groter de kans dat de balletjes te nat zullen zijn.

3. Snijd de paddenstoelen in schijfjes en bak ze (zonder deksel) in 1 à 2 eetlepels olie op middelhoog vuur tot wanneer ze bruin gebakken zijn. Voeg (nog) geen zout toe, we gebruiken al heel wat sojasaus in het recept. Bijkruiden kan je straks!

4. Eens de paddenstoelen gaar zijn voeg je de look en de zonnebloempitten toe. Bak een tweetal minuten tot wanneer ook deze goudbruin zijn. Voeg vervolgens de Provençaalse kruiden, het paprikapoeder en als laatste de balsamicoazijn toe. Roer goed en haal van het vuur. Laat even afkoelen.



Maak vervolgens de saus:


1. Bak de rode ui in een pan op middelhoog vuur. Voeg na enkele minuten de look toe.

2. Eens de ui gaar is en de look goudbruin gebakken, voeg je de tomatenpuree en alle specerijen toe. Bak enkele minuten zodat de smaken zich ontwikkelen.

3. Voeg er vervolgens de balsamico en sojasaus aan toe, bak kort aan en blus vervolgens met de tomatenblokjes. Spoel het blik uit met een scheut water en voeg ook dit toe aan de saus.

4. Laat de saus onder deksel pruttelen terwijl je de balletjes afwerkt en pasta kookt. Voeg indien nodig water toe. Kruid bij naar smaak.

Maak de balletjes:


1. Doe de linzen samen met de gebakken paddenstoelen in de food processor. Pulseer meerdere keren kort, tot wanneer de stukjes paddenstoel zo’n 5 mm groot zijn. Maak er zeker geen puree van!

2. Doe deze mengeling in een kom en roer er het gewelde chiazaad onder, samen met de haverbloem.

3. Proef de mengeling en kruid bij naar smaak. Voeg indien het “deeg” erg nat is nog extra haverbloem toe. Je moet het deeg kunnen samenknijpen tot een balletje, maar het moet wel sappig blijven.

4. Maak 16-18 balletjes van het deeg, zo’n pingpongballetje groot.

5. Heb je tijd? Laat de balletjes dan een half uurtje opstijven in de koelkast. Maar dit is zeker geen must!

6. Verhit een laagje olie in een antikleefpan en bak de balletjes in de hete olie. Bak ze bruin aan de ene kant en flip ze vervolgens ondersteboven met twee lepels. Bak ook de andere kant. Bak daarna ook de zijkanten goudbruin.

7. Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier (ze worden steviger wanneer ze iets afkoelen.

8. Serveer de balletjes met de pasta, de tomatensaus, kaas naar keuze en verse kruiden.

TIP! Je kan de gebakken balletjes heel gemakkelijk invriezen. Bak ze daarna weer warm en krokant in de oven op 180°.

Disclaimer Dit recept creëerde ik in samenwerking met Kikkoman. Kikkoman is een merk dat ik reeds jaren koop (meestal in 1 literflessen van de Aziatische winkel, want het wordt hier bijna dagelijks gebruikt ;)). Ik werk enkel samen met merken waar ik achter sta en waarvan ik de producten zelf gebruik.



688 weergaven
bottom of page