Ik heb 5 redenen waarom je deze geweldige klassieker in een plantaardig jasje moet maken:
Hij is niet alleen mooi maar ook ongelooflijk lekker, dankzij de kruidige kipstukjes, de intense dressing en de tofu-eitjes die écht naar ei smaken.
Je maakt iedereen blij: zowel de vleeseter als de vegetariër en de veganist. Het gerecht is namelijk 100% vegan, maarrr je zou het écht niet zeggen.
De salade is niet enkel een smaakbom maar ook een textuurtorpedo (is dat een ding? Vanaf nu wel!). Zacht, krokant, smeuïg, stevig, fijnkorrelig, knisperend,.. It has it all.
Er zitten crispy mosterdcroutons in. Lekker krokant en pittig, maar ook zero-waste, want je kan hier oud brood voor gebruiken!
Je serveert het met de lekkerste zout-zuur-funky dressing met een heel opmerkelijk ingrediënt, dat niemand zal kunnen raden.
Ben je benieuwd geworden? Dan is mijn missie geslaagd! 😁 Ontdek hieronder hoe ik deze bekende klassieker in een plantaardig én onweerstaanbaar jasje steek.
Veganize it
Zo'n Caesar salade zit boordevol dierlijke producten: kip, Parmezaanse kaas, yoghurt, eitjes en ansjovis in de dressing, gekookte eitjes en worchestersaus (jawel, ook dit bevat ansjovis!). Ik denk dat enkel de sla, het brood en de kruiden vegan zijn 😅 Het is daarom heel erg logisch dat je dit gerecht zou overslaan bij je zoektocht naar heerlijke veggie of vegan salades. Want het veganizen van een gerecht dat 80% dierlijk is, is een heuse uitdaging! En dat is exact de reden waarom ik het gedaan heb. Omdat ik hou van een uitdaging én van lekkere, gevarieerde en vullende salades natuurlijk!
Wat bevat mijn versie dan wel, naast sla, brood en kruiden? 😏
Kipstukjes
Stukjes gebakken kip zijn ongelooflijk gemakkelijk te vervangen door een vegan variant. Gewoon de plantaardige kipstukjes (al dan niet in kleinere stukken gesneden) bakken in wat plantaardige boter of olie en kruiden met kippenkruiden. Deze kruiden bevatten normaal gezien geen kip, maar check altijd eens het label voor je het koopt. Zo worden de kipstukjes krokant, goudbruin en een echte umamismaakbom.
Gekookte eitjes
Ik hoor het jou al denken: een gekookt eitje kan je niet vervangen! Oooh jawel! Want wat is een gekookt eitje eigenlijk? Grotendeels een wit wiebelig ding met een subtiele eismaak. En welk wit wiebelig ding is helemaal plantaardig? Jawel, zijden tofu! Niet de stevige tofu die je in blokjes kan snijden om te bakken, maar de zachte (wiebelige dus) variant die je kan verwerken in sauzen, desserts en dressings.
Deze zijden tofu brengen we op smaak met bieslook en citroen, maar vooral met het magische ingrediënt: kala namak. Dit is een zoutsoort die wat zwavelachtig ruikt (net zoals eitjes) en ook een subtiele eismaak geeft. Gebruik net voldoende voor een zachte eismaak, maar gebruik er ook niet teveel van, want je wil je eitje niet té zout maken.
Geen zin om dit te maken? Vervang het gerust door extra avocado, of gebruik een echt gekookt eitje als je niet plantaardig eet.
Parmezaanse kaas
Tegenwoordig vind je ontelbaar veel kaasvervangers in de winkel. Ook voor geraspte Parmezaanse kaas! Niet voorradig in de winkel? Dan kan je dit helemaal zelf maken, op basis van cashewnoten en edelgistvlokken. Een receptje hiervoor vind je in mijn eerste kookboek.
Ansjovisdressing
Dit deeltje van de salade was het moeilijkste om te veganizen. Want er zitten maar liefst 4 dierlijke producten in de klassieke Caesar dressing: eidooiers, yoghurt, ansjovisfilets en worchestersaus.
De eidooiers en yoghurt verving ik door zijden tofu. Je hebt toch een half potje over van de wiebelige "gekookte eitjes". Vervang dit gerust door een ongezoete plantaardige yoghurt als je niet met tofu wil werken.
De intense umamismaak van ansjovisfilet vond zijn gelijke in witte misopasta (shiro miso). En die worchestersaus? Als je geluk hebt vind je in de biowinkel vegan worchestershiresaus. Maar de kans is groot dat dit niet het geval is. Wat kan je dan wel gebruiken? Iets wat op het eerste zicht vreemd lijkt, maar wel de juiste zuur-zoute-funky smaak geeft aan je dressing: het vocht uit een bokaal kappertjes. Jawel. Trust me. Heb ik je ooit al iets wijsgemaakt?
Aan de slag!
Je vindt alle ingrediënten (behalve ééntje, nl. de kala namak), in de online supermarkt Rayon!
Rayon heeft een sterke focus op Belgische producten, merken en producenten. Zo zijn de witte miso, zijden tofu, kipstukjes, mosterd en vegan parmigiano van Belgische merken. Fijn toch? Ook leuk: met de code rayonfoodlove23 heb je 10 euro korting op je drie volgende bestelling (van min. 50 euro).
Ok, genoeg uitleg over de ingrediënten, op naar het recept!
Vegan Caesar Salade met mosterdcroutons en tofu-eitje
Ingrediënten voor 2 personen
1 pakje kipstukjes (160 à 200 gram)
1 tl kippenkruiden
1 bosje bieslook
1 kleine rode ui
1/2e Romeinse sla
1/2e avocado
Citroensap naar smaak
2 eetlepels Parmezaanse kaasvervanger (zie tip onderaan)
Olijfolie, zwarte peper en grof zeezout
Voor het tofu-ei
150 gram zijden tofu
Enkele stengels bieslook
Flinke snuif kala namak
1 tl citroensap, of meer
Voor de dressing
1,5 eetlepel witte miso (shoyu miso)
150 gram zijden tofu (of ongezoete plantaardige yoghurt)
Scheutje water
1 à 2 tl mosterd (ik hou van pittig)
1 teentje look
Flinke snuif cayennepeper
2 à 3 theelepels vocht uit een bokaal kappertjes
Citroensap naar smaak
Voor de croutons
2 dikke sneden (oud) brood
1 à 2 tl mosterd
Bereidingswijze (35 min)
Maak het tofu-ei: doe de tofu in een aantal grote stukken in een kom. Voeg alle smaakmakers tegelijkertijd toe. Meng voorzichtig door elkaar met een zachte siliconen spatel, zodat je geen puree krijgt. Je wilt nog mooie stukken zijden tofu zien.
Maak de dressing: doe alle ingrediënten in een klein blendertje, of gebruik een maatbeker en staafmixer. Mix goed tot wanneer je een gladde en homogene massa krijgt. Voeg meer water toe indien nodig, om een dikke doch lopende consistentie te verkrijgen. Proef en kruid bij met citroensap, peper en zout. Is je mosterd erg mild? Voeg dan wat meer toe, of kruid extra met cayennepeper. Het mag echt wat pittig smaken.
Snij het brood in croutons. Meng een scheut olie met wat mosterd in een pan. Verhit op middelmatig tot hoog vuur. Bak de croutons enkele minuten goudbruin en krokant in de mosterdolie. Kruid met zeezout. Laat afkoelen/uitlekken op een bord met keukenpapier.
Veeg de pan schoon. Voeg opnieuw olie toe en bak de kipstukjes goudbruin. Kruid met kippenkruiden.
Snij de Romeinse sla grof. Snij de rode ui in ringen en hak of knip de bieslook fijn. Snij de avocado in partjes of blokjes.
Meng alle ingrediënten, behalve de dressing en het tofu-eitje, voorzichtig door elkaar.
Voeg er als laatste het tofu-eitje en de avocado aan toe.
Verdeel over twee borden en werk af met 2 flinke lepels dressing en de Parmezaanse kaasvervanger. Voeg er naar smaak nog citroensap, peper en zout aan toe.
Tip: Als ik zelf Parmezaanse kaasvervanger maak op basis van cashewnoten, dan rooster ik eerst mijn cashewnoten. De Parmezaanse kaasvervanger die ik kocht was erg mild van smaak, en heb ik daarom eerst op een laag vuur gebakken, zodat de smaken versterkt werden. Ook voegde ik wat extra zeezout toe, om echt die zoutige kaassmaak te bereiken.
Disclaimer
Dit is een samenwerking met Rayon en dus een #advertentie. Ik werk enkel samen met merken en producten die ik zelf zou kopen en waar ik achter sta.