In de vorige Christmas inspiration blogpost kreeg je het eerste deel van mijn Kerstmenu te zien: tempehballetjes als hapje en pompoensoep met tofucroutons als voorgerecht. Zoals beloofd krijgen jullie vandaag het recept voor mijn winterse hoofdgerecht en vegan dessert. Zo ben je net op tijd om naar de winkel te rennen en alle ingrediënten in te slaan!
Happy Holidays everyone!
Hoofdgerecht - Seitan stoofpot met paddenstoelen, kastanjes en walnoten
Seitanstoverij is op vele feesttafels reeds een vaste waarde. Why don't we shake things up door er heel wat Christmassy things aan toe te voegen? De smaken en texturen combineren heerlijk samen: zachte seitan, crunchy noten, kruimelige kastanjenoten. You'll love it.
What do we need? Voor 4 personen
2 middelgrote rode uien (elk 75 gram)
4 tenen look
1 bouquet garni, of een laurierblaadje en een paar takjes tijm of rozemarijn
400 gram seitan supreme, in stukjes
250 gram (bos)champignons naar keuze
¼ theelepel kaneel en ½ theelepel nootmuskaat
100 gram gepelde walnoothelften
200 gram kastanjes, zonder schil en voorgekookt
25 gram krulpeterselie, of meer naar smaak
½ eetlepel granaatappelmelasse, of een zoet-zure siroop naar keuze
½ eetlepel graantjesmosterd
1 eetlepel maïszetmeel
50 à 75 ml plantaardige room
olijfolie
peper & zeezout
How do we do it?
Snij de rode ui in ringen en bak aan in wat olijfolie op middelhoog vuur in een grote stoofpot.
Eens de rode ui glazig is, voeg je de geperste look, een bouquet garni en de seitanstukjes toe. Kruid met peper en zeezout.
Laat even aanstoven en snij ondertussen de champignons in schijfjes.
Bak de champignons mee aan met de kaneel, nootmuskaat, peper en zeezout. Bakt de look teveel aan? Voeg een kleine scheut water toe en meng goed.
Eens de champignons gebakken zijn voeg je de walnoothelften en de kastanjes toe.
Hak de krulpeterselie fijn en voeg deze bij de stoofpot. Roer goed en laat even aanstoven.
Voeg vervolgens de granaatappelmelasse, de mosterd en een halve tot een hele liter kokend water toe. Zet het deksel op de pan en laat een half uur pruttelen op laag vuur.
Na een half uur voeg je eventueel wat maïszetmeel toe. Roer het maïszetmeel eerst los in wat koud water.
Proef en kruid bij met peper en zout. Laat nog een kwartiertje pruttelen en werk af met de plantaardige room.
Serveer met geroosterde groenten, aardappelen uit de oven en een fris slaatje.
Best dessert ever - Pavlova met zijden tofu
Deze pavlova bestaat uit een meringue op basis van aqua faba. Aqua what? Aqua faba is het vocht uit een bokaal biologische kikkererwten. Je kan het opkloppen tot schuim, net zoals je met eiwit zou doen! De slagroom maken we op basis van zijden tofu. Nope, not regular tofu! Je kan kiezen uit een mokka-slagroom met een licht koffiesmaakje, of het kid-proof houden en een chocolade-sinaas glazuur maken.
We versieren de pavlova's met rode vruchten en poedersuiker. This way it tastes good ànd looks good!
Pavlova met witte chocolade & sinaas slagroom
What do we need? Voor 4 personen
Ingrediënten slagroom
Mokka
½ pak zijden tofu
1 eetlepel ahornsiroop
4 eetlepels straffe espresso
50 gram vegan zwarte of witte chocolade
2 grote eetlepels kokosolie
OF
Sinaasappel
½ pak zijden tofu
1 eetlepel ahornsiroop
1 eetlepel sinaasappelsap + zeste van een biologische sinaasappel (of meer, naar smaak)
50 gram vegan zwarte of witte chocolade
2 grote eetlepels kokosolie
Bereidingswijze slagroom
Smelt de chocolade met de kokosolie in een steelpannetje op laag vuur. Blijf voortdurend roeren. Laat vervolgens op kamertemperatuur komen.
Doe alle ingrediënten voor de slagroom in de blender. Voeg ook de gesmolten chocolade toe. Blend tot een egale massa en plaats een uurtje in de koelkast. De chocolade en de kokosolie zullen opstijven en van de lopende vloeistof een romige salgroom maken.
Pavlova met pure chocolade & koffie slagroom
Ingrediënten meringue
Met deze hoeveelheid maak je zeker 8 meringues. Hou de ongebruikte meringues voor de volgende dag bij de koffie.
Een bokaal biologische kikkererwten, op koelkasttemperatuur.
200 gram extra fijne kristalsuiker, gezeefd
Twee eetlepels maïszetmeel, gezeefd
Een theelepel vanille-essence
Bereidingswijze meringue
Verwarm de oven voor op 120 graden. Bedek een bakplaat met een nieuw vel bakpapier.
Vang het vocht op uit de bokaal kikkererwten, dit is ongeveer 125 ml. Mix dit met een elektrische handmixer of een keukenrobot op de hoogste stand, in een propere en vetvrije kom.
Eens de mousse pieken begint te vormen controleer je of de mousse helemaal stijf is. Als je de kom omdraait moeten de pieken op positie blijven en mag het beslag NIET schuiven in de kom. Mix indien nodig nog een aantal minuten langer.
Zet de keukenrobot opnieuw op de hoogste stand en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Laat er telkens genoeg tijd tussen zodat alles goed vermengd wordt. Schraap ook de suiker van de randen van de kom en meng deze goed onder de mousse.
Voeg vervolgens het gezeefde maïszetmeel toe, alsook de vanille en mix goed.
Contoleer opnieuw of de pieken stabiel zijn en het beslag niet schuift in de kom.
Lepel vervolgens hoge hoopjes van 6 à 8 cm doorsnede op het bakpapier. Laat telkens een paar centimeter tussenruimte.
Plaats de bakplaat voorzichtig in de oven en zet de oventemperatuur onmiddellijk lager op 100°.
Doe vanaf nu de deur niet meer open. Bak de meringues zo’n 60 à 90 minuten, tot wanneer de buitenkant helemaal hard is en niet meer kleeft.
Zet de oven uit en laat de meringues volledig afkoelen in de oven, zo’n één à twee uur.
Let's get everything together
Werk deze pavlova af vlak voordat je gaat serveren. De meringue durft in te zakken door de slagroom.
Besmeer elke meringue met twee eetlepels slagroom.
Werk af met rode vruchten, gekonfijte sinaas, bosbessen en ander fruit naar keuze.
Strooi er voorzichtig wat poedersuiker over om een sneeuweffect te bekomen.
Happy Holidays!