Fricandon met puree en appelmoes, nooit met krieken. Dat aten we thuis erg vaak, maar als ik erover vertelde, dan begreep niemand mij. Bleek dat al mijn klasgenootjes het gehaktbrood noemden. Of vleesbrood. Vreemd vond ik het!
En nu ik éindelijk gewend ben aan het woord gehaktbrood, blijkt dat je er een even lekkere vegan versie van kan maken. Zoals deze, met linzen, kikkererwten en noten. Moet deze dan een andere naam krijgen, vroeg ik me net af? Vegandon bijvoorbeeld? Maar niemand zou me begrijpen, of toch zeker mijn vroegere klasgenootjes niet ;)
Ik combineer deze vegan versie ook graag met puree. En nu ik (eindelijk!) een grote fan ben van paddenstoelen, vervang ik de appelmoes door een romige champignonsaus. Ook 100% vegan, op basis van de Pa'lais Sauce Shittake. Deze saus wordt gemaakt op basis van biologische cashewnoten. Heerlijk en vooral heel erg gemakkelijk. Je vindt ze o.a. in de Delhaize!
Het recept vind je hieronder.
Ingrediënten voor 2-3 porties
6 eetlepels (gebroken) lijnzaad + 6 eetlepels water
2 gele ajuinen, in kleine blokjes
1 blik linzen en 1 blik kikkererwten (elk 400 gram), gespoeld en goed uitgelekt (ga er eventueel met een keukenpapiertje overheen om het meeste vocht te absorberen)
25 gram walnoten (een handvol), grof gehakt
1 eetlepel tomatenpuree of ketchup 1 theelepel mild paprikapoeder
1 theelepel Provençaalse kruiden
1/2e à 1 tl cayennepeper
1 theelepel lookpoeder of 2 tenen look, geperst
1 theelepel zout Flinke snuif peper
4 eetlepels fijne havermout
250 gram paddenstoelen
1 teen look
1 pakje Palais Sauce Shiitake
Citroensap naar smaak
Serveer met puree
Bereiding
1. Verwarm de oven op 190°, bedek een cakevorm of broodvorm met bakpapier.
2. Doe het lijnzaad en het water in een kommetje, roer goed en zet minstens 20 minuten opzij tot wanneer het een gebonden papje is geworden.
3. Bak de ui goudbruin in olijfolie.
4. Doe de linzen en kikkererwten in een grote mengkom en plet ze grof met een pureestamper tot wanneer de kikkererwten gehalveerd zijn en de linzen een grove puree vormen.
5. Voeg de gebakken ui, de gehakte noten, alle kruiden en smaakmakers toe aan het deeg en meng goed.
6. Voeg de havermout toe. Meng goed en voeg vervolgens het lijnzaadpapje toe. Proef en kruid bij.
7. Je moet het deeg tot 2 stevige ballen kunnen samendrukken. Te vochtig? Voeg extra havermout toe.
8. Plaats de ballen in de bakvorm en bak 35 à 45 min of tot wanneer het meatloaf stevig aanvoelt en de korst krokant is.
9. Laat even afkoelen in de vorm (daardoor wordt het steviger en kruimelt het minder), voordat je het er uithaalt en serveert.
10. Maak ondertussen de champignonroomsaus. Bak de paddenstoelen goudbruin in olijfolie. Voeg look, peper en zout toe en bak 1 minuut mee.
11. Roer er de Pa'lais Sauce Shiitake onder en kruid af met peper, zout en citroensap.
12. Serveer het linzengehaktbrood met de champignonsaus en puree.
Disclaimer
Dit recept maakte ik voor de website van mijn klant Pa'lais. Ik werk enkel samen met merken waar ik achter sta en met producten die ik zelf ook koop.