Het is zover! Op 1 november begint de Easy Vegan maand! Voor velen een heuse challenge, voor anderen een way of life. Dertig dagen lang enkel plantaardig eten, wat houdt dat juist in? The usual suspects vermijden: vlees (yes, ook gevogelte ;)), vis, schaal- en schelpdieren. Maar wist je dat je ook afscheid neemt van dierlijke melkproducten (kaas, room, melk), eieren, honing en gelatine?
Uh-ooh!
No worries, FoodLove's got you covered!
Voor De Hobbit, producent van biologische veganistische producten ontwikkelde ik 10 plantaardige recepten. Eén recept, de vegan pasta pesto met hempfu, kregen jullie al te zien in een vorige blogpost. Deze week blijven we the Italian Way opgaan met tomatentaartjes, met een vulling van tofu en zongedroogde tomaten. Sounds good, right?
What do we need?
Voor 1 grote ronde quiches of 4 à 6 kleine rechthoekige quiches
1 pakje tofu
50gr zongedroogde tomaten in olie
een halve eetlepel edelgist
handvol basilicum + extra ter versiering (ongeveer 20 gram)
125 ml amandelroom
peper & zout
een verpakking plantaardig bladerdeeg (1 grote ronde vorm of 4 à 6 kleine rechthoekige vompjes)
400 gr tomaten
Voor de notencrumble
10 macadamianoten
2 tl edelgist
snuifje zout
How do we do it?
Verwarm de oven voor op 200°
Laat de tofu even uitlekken. Mix de tofu vervolgens met de zongedroogde tomaten, de halve eetlepel edelgist en de basilicumblaadjes, in je blender of met een staafmixer. Vergemakkelijk het blenden door wat amandelroom toe te voegen. Kruid bij met peper en zout.
Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat even op kamertemperatuur komen. Snijd de tomaten ondertussen in dunnen schijven.
Haal het bladerdeeg uit zijn verpakking en prik met een vork gaatjes in de bodem.
Besmeer de bodem met de tofumengeling en laat één tot anderhalve cm deeg vrij aan de randen. Schik de tomatenschijfjes op de tofu-mengeling.
Plaats de taartjes met het bijgeleverde bakpapier op een bakplaat en zet ze een kwartiertje in het midden van de oven, of tot wanneer de korst goudbruin is en de bodem goed doorbakken is.
Maak ondertussen de notencrumble: hak de macadamianoten grof en meng met edelgist en een snuifje zout. Strooi deze over de taartjes wanneer ze bijna klaar zijn, zodat de crumble nog een paar minuten kan meebakken in de oven.
Serveer met extra blaadjes basilicum.
Enjoy!