On the 28th of May, it's World Vegan Burger Day!
(Yes, dat rijmt!)
Om dat te vieren, deel ik met jullie het recept voor mijn favoriete vegan burger, met een krokante hazelnootburger van La Vie Est Belle. Ik verklap je ook het recept van twee heerlijke sausjes om uit te kiezen: een smokey BBQ sausje, en een frisse en romige tahinsaus. Or why not add both?
Maak er de heerlijkste chili-pastinaakfrietjes bij, en je waant je dit weekend bijna op een (food) festival. Enjoy the sun, my friends!
Hazelnootburger met tahin-citroen-peterselie saus, geroosterde butternut en kiemen. Geserveerd met chili-pastinaakfrietjes.
Ingrediënten voor 2 personen
1/2e kleine butternut, in dunne plakken (of zoete aardappel)
1 kleine rode ui, in ringen
3 eetlepels Xérèsazijn of appelciderazijn
½ eetlepel (kokos)suiker
Een handvol hazelnoten (25 gram), grof gehakt
2 vegan burger buns
Twee handenvol rucola en veldsla
Kiemen (PachaGreens)
Voor de chili-pastinaakfrietjes
2 à 3 pastinaken (300 gram), in frietjes (vervang door (zoete) aardappel indien buiten het seizoen)
Chilivlokken naar smaak
Olijfolie, zwarte peper en zeezout
Voor de Tahin-Citroen-Peterselie saus
Klein bosje peterselie, grof gehakt
6 eetlepels donkere tahin (de lekkerste vind je bij Oxfam)
4 eetlepels citroensap
2 tenen knoflook
Zwarte peper en flink wat zout
Voor de BBQ saus
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel ahornsiroop
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel sojasaus
Flinke snuif gerookt paprikapoeder
Cayennepeper naar smaak
Zeezout
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200°
2. Meng de plakjes butternut met olijfolie, peper en zout. Plaats op een bakplaat met bakpapier en rooster tot wanneer de butternut zacht is.
3. Kruid de pastinaakfrietjes met olie, chilivlokken, peper en zout. Bak ook deze goudbruin in de oven.
4. Meng ondertussen de rode ui met de azijn en kokossuiker en laat even pekelen.
5. Blend ondertussen alle ingrediënten voor de tahin saus. Voeg wat water toe indien nodig. Kruid bij naar smaak.
6. Rooster de gehakte hazelnoten zonder olie in een pan. Haal uit de pan.
7. Bak de hazelnootburgers in dezelfde pan in wat olie.
8. Snijd de burgerbroodjes in twee en rooster ze kort in de warme oven.
9. Besmeer de onderste helft van het burgerbroodje met flink wat tahinsaus. Leg er rucola en veldsla bovenop, en dek af met de gebakken hazelnootburger.
10. Leg er wat plakjes butternut bovenop, werk af met de gepekelde ui, de geroosterde hazelnoten en de kiemen. Lepel hier nog wat tahinsaus over.
11. Sluit de burger met de bovenste helft, en serveer met de pastinaakfrietjes.
Liever een rokerige BBQ saus? Meng alle ingrediënten van de BBQ saus in een kom, met een vork. Proef en kruid bij naar smaak.
Je kan de burger, de butternut én de broodjes gerust ook op je BBQ grillen dit weekend!